Zoete Aardappel – Bataat

 

Zoete aardappel (bataat)

zoete-aardappel

Wat is een zoete aardappel ?
Als je de naam hoort verwacht je dat de zoete aardappel een aardappelsoort is. Dit is echter niet het geval, het is een knolgewas dat behoort tot de windefamilie. Een andere naam voor deze knol die vaak wordt gebruikt is bataat.

De zoete aardappel komt oorsprokkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en is door de handel en ontdekkingsreizen over de wereld verspreid. De bataat is veel te vinden in surinaamse gerechten.

de zoete aardappel staat laag in de glycemische index (GI) in tegenstelling tot onze bekende aardappel. Onze aardappel zit rond een waarde van 70 afhanelijk van de bereiding de zoete aardappel heeft een GI rond de 35.

Een hoge GI zoals bij de gewone aardappel heeft tot gevolg een snelle stijging van de bloedglucosewaarde. Het lichaam maakt veel insuline aan om de glucose af te voeren. Dit heeft dan weer gevolgen voor je vetopslag. De zoete aardappel met een lage GI zorgt er voor dat je bloedglucosewaarde niet ineens omhoog gaat maar netjes stabiel blijft.

De zoete aardappel is rijk aan voedingsvezels wat weer belangrijk is voor een goede darmwerking. De zoete aardappel geeft ook snelller een vol gevoel dat je minder doet eten. De zoete aardappel heeft naast de vezels een rijk palet aan vitaminen en mineralen.

De zoete aardappel is niet zoals onze gewone aardappel familie van de nachtschade. Dit heeft als voordeel dat mensen met een allergie voor voeding uit de nachtschade deze vaak wel kunnen eten.

Om de zoete aardappel beter te leren kennen zijn er

Allerhande Zoete Aardappel Recepten   MEER INFORMATIE

Vers 600x100

Advertenties