CranBerry – VeenBes Smoothie Recept

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

CRANBERRY

Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. Cranberry-compote wordt in Nederland vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Rond 1840 schijnt er een vat met cranberries op Terschelling aangespoeld te zijn, waardoor de bes hier in de vochtige duinvallei groeit. Sinds eeuwen wordt de veenbessen beschreven en geprezen.

In 1885 bezocht de kweker G.J.Borgesius uit Musselkanaal Terschelling, en kreeg van de gemeente Terschelling toestemming plantmateriaal naar zijn woonplaats mee te nemen. Van dit plantmateriaal begon hij in Bovensmilde in Drenthe een veenbeskweek die tot 1935 in stand werd gehouden. Nadien verdween de kweek hier snel. Op Terschelling was aanvankelijk sprake van pluk van in het wild voorkomende bessen. Tussen 1886 en 1900 werd de pluk door de heren Wichers, (onderwijzer op Terschelling) en Mulder (gepensioneerd technicus en inwoner van Terschelling) bevorderd. De groeiplaatsen in de duinen van Terschelling waren toen nog in eigendom van de gemeente Terschelling. De bessen werden na de pluk opgekocht en geëxporteerd naar Engeland. Na 1909 kwamen de duinen van Terschelling in beheer bij Staatsbosbeheer en werd de pluk verpacht aan enkele veenbesbedrijven. De veenbesvegetaties hadden echter te lijden onder verdroging als gevolg van de aanleg van ontwateringssloten door Staatsbosbeheer. Tussen 1917 en 1920 kreeg pachter C.Bloem de kans enkele duinvalleien, het Studentenplak en het Waterplak te ontginnen en aan te planten met veenbesstekken. Ook een goed waterbeheer werd hier mogelijk gemaakt. Veenbesvelden werden soms bezand met een dun laagje duinzand om de wortelvorming van de planten te verbeteren. Na de Tweede Wereldoorlog verruigden de veenbesvelden door overwoekering met andere planten. Momenteel heeft Terschelling nog steeds bijna 50 hectare veenbesvegetaties. De jaarlijkse oogst kan variëren van enkele honderden kilo’s in zeer slechte jaren (bij nachtvorstschade) tot meer dan 200 ton in zeer goede jaren. Van de grote veenbes worden talloze producten gemaakt die op Terschelling vooral door toeristen worden gekocht. 

De cranberry is o.a een bron van Vitaminen, waaronder een hoog gehalte Vitamine C  en een breed palet aan mineralen , zoals: kalium ,natrium,calcium ,fosfor,magnesium ,jodium,zwavel ,chloride ,ijzer,koper …..

Taxonomie

Vroeger werd deze soort wel ingedeeld in het geslacht veenbes (Oxycoccus).

De cranberry heet in het Nederlands ook wel:
Lepeltjesheide
Grote veenbes (of gewoon veenbes)
Amerikaanse veenbes
Moerasbes
Kraanbes

Cranberries/Veenbessen zijn heerlijk in verschillende gerechten,sappen en smoothies

Bron: Wikipedia

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

 

4 Berry Smoothy

 CRANBERRY – SMOOTHIE

Ingrediënten

1 1/2 Kop CranBerries / VeenBessen                                         

1 1/2 kop SinaasappelPartjes

1/2 kop  Frambozen/Bramen

2 kopjes Appelsap

Bereiding

Begin met het appelsap en de CranBerries, SinaasappelPartjes en Frambozen/Bramen toe. De uiteindelijke gewenste dikte kun je zelf bepalen door meer of minder appelsap toe te voegen.Appelsap in plaats van water omdat je met water de intensiteit en houdbaarheid van de Smoothie vermindert.Je kunt ook gaan voor perensap om het geheel wat zoeter te laten smaken

button-meer-receptengezonde groene smoothie recepten

 

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

 

 

 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s