KokosBloesemSuiker PalmSuiker Gula Java Trage Suikers – Lage GI – SuperFood

Biologisch 320x100

Gezondheid algemeen

B2B 468x60 3x euro 10 korting
Alka Greens

KOKOSBLOESEMSUIKER                                                   

De nectar van de kokosboom kan bewerkt worden tot suiker zo zacht als honing… De natuur creëerde dit product zodat het niet verwerkt kon worden in fabrieken. Men kan palmsuiker alleen daar produceren waar er palmbomen zijn. De lokale bevolking kan van de nectar gemakkelijk kokosbloesem suiker maken. ” Het is een manier om de armoede van de aarde op te lossen. Het is ook tegengif voor misére .” Aldus: Mahatma Gandhi

Kokosbloesemsuiker; duurzame rijkdom

De voeding en landbouworganisatie (FAO) van de wereldbank heeft kokosbloesem suiker uitgeroepen tot meest duurzame suiker. Kokosbloesem suiker heeft een beduidend hogere suikeropbrengst als rietsuiker en gebruikt 20% minder energie. De Cocos Nucifera of kokosboom gebruikt daarenboven weinig water. De kokosboom wordt in veel landen “de boom van het leven” genoemd en levert welvaart en een inkomen voor traditionele gemeenschappen het hele jaar door. Gula Java is de naam van kokosbloesem suiker uit Java. Boven het houtvuur in een ketel verandert de nectar langzaam roerend in een heerlijke, ongeraffineerde rijke suiker. In heel de geschiedenis heeft de winning van palmsuiker geen bloedvergieten of slavernij gekend, in tegenstelling tot riet en bietsuiker. De Cocos Nucifera levert bloesem op vanaf zijn 15 jaar en vervolgens 70 jaar aan een stuk. De boom bloeit heel het jaar door.

Fair, biologische en humane productie

 Lestari is een associatie die wedijvert voor de belangen van kleinschalige boeren en hun families in centraal Java. Hivos is een humanistische organisatie die staat voor een faire, vrije en duurzame wereld. Een organisatie die ook staat voor gelijke kansen voor mensen. In de provincie Kulon Progo, centraal Java, waar het merendeel van de boerenverenigingen van Lestari zijn gevestigd, werken zij samen met Fairworld, die erop toeziet dat de oogst en productie van de kokosbloesem suiker met bio en fair trade principes gebeurt. Beide zijn lid van Organic Alliance, een organisatie die wedijvert voor meer biologisch in Indonesie. Samen trachten ze zo’n 2000 families in Kulon Progo een extra inkomen te geven en hun eco habitat te beschermen. De kokosbomen in hun tuinen brengen nu een eigen oogst op. Door rechtstreeks te werken met deze suikertappers (suikerhuizen) wordt hun inkomen en de kwaliteit van de suiker verzekerd. Deze suikertappers hebben in hun huisje een kleine keuken waardoor deze micro-producenten de traditie van de kleinschalige productie van kokosbloesem suiker verder kunnen zetten. Door de steun van Hivos en Lestari werken ze schoon, vrij van contaminanten en wordt de kwaliteit bewaakt. Hierdoor blijft het geld van de teelt, de oogst en productie in de lokale gemeenschap. De NGO Lestari en Hivos zorgen voor transparantie, kwaliteitsbewaking en sociaal engagement. Door deze combinatie kan het inkomen van deze tappers bijna verdubbeld worden. Kokosbloesem suiker is in deze regio de gemakkelijkste manier om een beter leven te verkrijgen voor de tappers en hun gezin. Daarnaast is het een methode om hun leefomgeving te beschermen. Een gemiddeld gezin heeft 10 tot 30 kokosbomen. Die kunnen per jaar 18 tot 54 ton sap opleveren of 2500 tot 7500 kg kokosbloesem suiker als heel het jaar door geoogst wordt. Meestal wordt slechts 6 maanden geoogst.

Kokosbloesem suiker: lage GI van 35

De glycemische index (GI) van levensmiddelen is een classificatie op basis van het onmiddellijk effect van voedsel op de bloedsuikerspiegel. Met andere woorden hoe snel de koolhydraten uit voedsel worden opgenomen als glucose (suiker) in het bloed. GI index vertelt ons niet hoeveel koolhydraten er in voeding zitten, maar enkel over de snelheid waarmee ze verteerd worden. Voedsel met koolhydraten (waaronder suikers) die tijdens de vertering snel afbreken, bezit een hoge GI. Voedsel met koolhydraten die langzaam afbreken en geleidelijk glucose vrijlaten in de bloedsomloop, bezit een lage GI. De snelheid waarmee koolhydraten in het mond-maag-darmkanaal verteerd worden .  kokosbloesem suiker heeft een lage GI van circa 35 .

Belang van koolhydraten en suikers

Koolhydraten (waaronder suikers) geven ons energie en de hersenen werken bijna uitsluitend op glucose. Een constante aanvoer van suiker is voor de hersenen en voor inspanningen die we doen zo belangrijk, dat het lichaam suikerreserves aanlegd in de vorm van glycogeen. Als er te weinig beschikbare suikers voorhanden is, gaat het lichaam spiermassa afbreken om glucose te vormen. Druivensuiker, dextrose of glucose heeft een GI 100 en wordt als referentiewaarde genomen. Lage GI is minder dan 55, Medium GI is 56 Р 69, Hoge GI is 70 en meer.

Kokosbloesem suiker bevat overwegend trage suikers 

Van elke bloesem kan men 2 à 3 maanden sap tappen. Gemiddeld 5 kg sap per dag met een brix waarde van 13,5% (suiker gehalte). Sommige bomen leveren tot 25 kg sap op per dag. Het glucose gehalte van het sap kan variëren van 2 tot 18%. Het fructose niveau van 2 tot zelfs 25%. In de droge massa van het sap kan de sucrose van 66 tot 94% bedragen. Afhankelijk van het jaargetijde, ligging en tapper. De boom groeit het best in zanderig gebied met een ph waarde van 5,5. 1 ha kokosbomen kan 160 000 ton kokossap opleveren of 21 600 ton kokosbloesem suiker. De Cocos Nucifera zorgt ook voor stikstoffixatie in de grond om grond van erosie tegen te gaan. De wortels van de kokosboom gaan 15 meter diep. Elke boom levert 8 à 15 bloesems per jaar op.

Kokosbloesem suiker(biologische kokos suiker), is zoetheid met een heerlijke zachte karamel smaak. Gula Java ter vervanging van suiker of siroop. Uitgeroepen tot meest duurzame suiker door de Voeding & Landbouw Organisatie (FAO).

Bronnen : Wikipedia, Bliss-Magazine , Aman Prana

de allerbeste gezonde groene smoothies recepten

Avocado’s bieden een mooie romigheid die de basis vormt van vele soepen, dips, sauzen en smoothies

romige avocado banaan smoothie

Romige Avocado-Banaan Smoothie

1 rijpe  avocado , halveer , ontpit, uitlepelen
1 rijpe  banaan,  in stukjes gesneden

1 Mespuntje Kaneel

1 kopje Amandelmelk /KokosMelk of KokosWater 

Begin met de amandelmelk/kokosmelk/kokoswater temixen

Voeg vervolgens de avocado toe.


Maak het geheel naar smaak af met honing of kokosbloesemsuiker en

bepaal de uiteindelijke dikte die jij wenst,

door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen

 

Superfoods, supplementen en natuurvoeding

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

bol.com snel op gewicht

het 7x7 receptenboek begin direct met afvallen

Van Avocado Olie tot Z BolCom 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s