Amaranth – Amarant – GlutenVrij Brood

 

 AMARANTH – AZTEKENTARWE                                                  

Amaranth is afkomstig uit Zuid-Amerika.Amaranth betekent ‘onsterfelijk’ en dankt zijn naam aan het feit dat de plant niet direct afsterft zodra de zaden rijp zijn.
Er zijn wereldwijd 60 amaranthsoorten. Deze soorten kunnen worden verdeeld in graansoorten, wilde soorten, sierplant en voedergewas (vooral in China en India). Amaranth is in Nederland vooral bekend als sierplant.

De familienaam van amaranth is amaranthaceae, wat kattenstaart betekent en duidt op de lange rode pluimen. Traditioneel wordt amaranth in Zuid-Amerika gebruikt als snack, door het te poffen en met melasse te mengen. Door amaranth te poffen krijgt ze een nootachtige smaak. Daarnaast wordt amaranth tot een volkorenmeel gemalen. Het meel heeft een beige kleur en een vrij sterke moutachtige smaak. Het wordt gebruikt in brood, muffins, ontbijtgranen, paneermeel, koekjes, biscuits, tortilla’s, geëxtrudeerde snacks en chips, pasta, soepen en dieetproducten. Het zaad kan zeer divers worden toegepast: gepoft, geroosterd, in de soep, in granenontbijt, als meel voor onder andere brood of als topping. Het blad wordt ook wel in salades gebruikt.

Het eiwit in de amaranthkorrel heeft niet alleen een hoog lysinegehalte maar ook een hoog gehalte aan magnesium, fosfor, kalium, zink, en vitaminen B en E. De inhoud van lysine in het zaad is vergelijkbaar met soja (vergelijkbaar met eiwit in melk). Vergeleken met tarwe bevat amaranth meer celstof, ijzer en calcium . Amaranth is door NASA als astronautenvoeding getest. In ’85/’86 is amaranth op grote schaal geteeld in de VS maar had daar geen tot een kleine afzetmarkt. 

Amaranthzaad/korrel kan als glutenvrij ‘ graan ’ gegeten worden Mensen met de aandoening coeliakie zijn allergisch voor gluten. Met meel van amaranth wordt brood gemaakt dat geschikt is voor coeliakiepatiënten.

Bronnen : Wikipedia , Lei

 

 

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s