Aller Hande – Proteine Recepten –

Eieren, hoeveel mag je er per dag?

Bron : drogespieren.nl FitChef

Eieren zijn niet alleen hartstikke veelzijdige voedingsmiddelen. Je kunt ze koken, bakken, pocheren en in omeletten en allerlei andere gerechten verwerken. Maar ze vormen ook nog eens heel efficiënte bronnen van proteïnen. Daar zou je dus best flink wat van willen eten, zou je zeggen. Helaas zwerft er nog altijd een waarschuwing van het Voedingscentrum rond om maximaal drie eieren per week te consumeren. Daarmee ziet het idee van eieren als vaste eiwitbron er toch wat minder mooi uit. Waar komt dat advies vandaan, en klopt het wel? Hoeveel eieren per dag zijn nu echt gezond? We zochten het voor je uit!

fitchef-boek

Cholesterol in ei

De belangrijkste reden om niet te veel eieren te eten is volgens het Voedingscentrum dat eieren relatief veel cholesterol bevatten . Een stof die zoals je weet een negatieve invloed heeft op je hart en bloedvaten. Het verhaal blijkt echter gecompliceerder te zijn dan dat. Cholesterol dat in eieren zit is van het goede HDL-type, en zorgt er daarom voor dat je uiteindelijk minder van het slechte LDL-cholesterol in je lichaam hebt.

Inderdaad blijkt uit onderzoek dat eierliefhebbers zeker niet standaard een hoger cholesterolniveau hebben. Zeker wanneer je verder niet te veel cholesterolverhogende producten zoals kaas, vette vleeswaren, friet, chips en koek eet. Het gaat hier om de juiste balans. Als jij al veel verzadigd- en transvet uit andere voedingsmiddelen binnenkrijgt en ook nog eens 4 eieren per dag eet dan is dit zeker niet gezond. Als jij voor de rest heel erg verantwoord en gezond leeft en niet veel ongezonde vetten binnenkrijgt dan is het echt niet erg om eens een extra eitje te nuttigen.

Eieren hebben veel goeds te bieden, zo bevatten ze enorm veel vitamines en mineralen. Het stofje luteïne, waar eieren ook rijk aan zijn, beschermt je ogen op de lange termijn tegen allerlei leeftijdsgebonden aandoeningen. Choline speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de hersenen.

fitchef-logo

Dikmakers?

Een andere reden die mensen vaak aanvoeren om hun ei consumptie te beperken, is dat je van eieren dik zou worden. Ook dat valt echter reuze mee. Eén ei bevat nog geen 80 calorieën. Iets dat gezien de hoeveelheid voordelen die het te bieden heeft zeker geen enorme hoeveelheid is.

Die calorieën komen inderdaad voor een deel uit vetten, maar het gaat hier om gezonde vetten. Deze zijn belangrijk voor diverse lichaamsfuncties. Daarnaast dragen de proteïnen zeker bij aan het herstel en opbouw van je spieren. Een of twee eieren per dag passen dus prima in je dieet als je op je gewicht probeert te letten!

Hoeveel eiwit in ei

Nu blijkt dat eieren niet absoluut dodelijk zijn voor je figuur en je bloedvaten, is het een goed idee om eens te kijken wat deze voedingsmiddelen eigenlijk allemaal voor goeds te bieden hebben. Allereerst zijn er natuurlijk de proteïnen. Eieren bevatten per stuk meer dan 7 gram eiwitten. Dat zijn eiwitten van het volledige soort, wat wil zeggen dat ze alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheden bevatten.

Daarmee vormen ze net zulke goede bouwstenen voor het lichaam als bijvoorbeeld vlees of vis. Eieren zijn dankzij die aminozuren ook perfecte vleesvervangers voor vegetariërs, die op een andere manier niet snel zulke volledige eiwitten binnen krijgen.

fitchef-logo

Hoeveel eieren per dag en per week?

Hoeveel eieren per dag gezond zijn is, met andere woorden, een goede vraag. Veel mensen zullen er namelijk graag zo veel mogelijk van willen eten. Volgens meerdere studies zouden zo’n één tot twee eieren per dag geen enkel probleem moeten zijn. Zeker niet als je voor de rest verantwoord eet.

Je kunt het in dit geval overigens beter als gemiddelde per week bekijken. Je kunt namelijk best een keer drie eieren op een dag eten, als je in totaal wekelijks maar niet te ver boven de 10-12 stuks uitkomt. Als je dit aantal eieren per week aanhoudt en voor de rest niet veel producten met verzadigd- en transvet eet, dan hoef jij je niet veel zorgen te maken en kun je gewoon genieten van een eitje op zijn tijd.

meer-informatie

fitchef-banner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s