Telomeren DNA

Telomeren

Een telomeer is een stukje DNA aan het uiteinde van een chromosoom. Bij iedere celdeling wordt de telomeer een stukje korter. Een telomeer kun je vergelijken met het stukje plastic aan het uiteinde van een schoenveter. Deze slijt bij gebruik. De telomeer beschermt het DNA, zoals het stukje plastic de schoenveter beschermt. Als de telomeer te kort wordt gaat het DNA van de chromosoom schade oplopen zoals de veter gaat rafelen als het plasticje slijt. De cel kan zich niet meer delen, wordt oud en gaat dood. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo’n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden zou blijven, kan de cel zich blijven delen en eeuwig leven.

Alleen geslachtscellen en kankercellen (en stamcellen) hebben telomeren die niet korter worden. Dat komt doordat enzym telomerase in deze cellen beter werkt. Voor geslachtscellen is dat maar goed ook, anders zou het nageslacht met steeds kortere telomeren worden geboren. We zouden spoedig uitsterven.

De telomeren spelen een belangrijke rol in het onderzoek naar veroudering en ziektes die optreden bij het ouder worden. Dat telomeren korter worden is reden voor veroudering en ziekte, zo denken nogal wat wetenschappers. Korte telomeren zijn duidelijk verbonden met kanker, vaatziekten, osteoporose, afweerzwakte.

We worden ziek door korte telomeren

Dat dit werkelijk zo is blijkt uit onderzoek: korte telomeren verdrie-voudigen de kans op een hartdood en verzevenvoudigen de kans op dood door infectieziekte. In onderzoek wordt gemeld dat kortere telomeren in de witte bloedcellen het gevolg zijn van celdelingen en ontstekings-processen. Bij hart-en vaatziekten is altijd een ontstekingsproces gaande.

Oorzaak of gevolg?

De vraag of telomeerverkorting nu oorzaak of gevolg van ouderdom is werd in de jaren negentig van de vorige eeuw beantwoord door een experiment waarin werd aangetoond dat het mogelijk was de veroudering om te keren door de telomeren te verlengen. Onderzoekers voegden telomerase toe aan gewone lichaamscellen en maakten ze daarmee onsterfelijk. De cellen gedroegen zich als onsterfelijke cellen.

 

Bronnen : Wikipedia, NutriBlissWordpress ,Ergogenics.org

Avocado’s bieden een mooie romigheid die de basis vormt van vele soepen, dips, sauzen en smoothies

romige avocado banaan smoothie

Romige Avocado-Banaan Smoothie

1 rijpe  avocado , halveer , ontpit, uitlepelen
1 rijpe  banaan,  in stukjes gesneden

1 Mespuntje Kaneel

1 kopje Amandelmelk /KokosMelk of KokosWater 

Begin met de amandelmelk/kokosmelk/kokoswater temixen

Voeg vervolgens de avocado toe.


Maak het geheel naar smaak af met honing of kokosbloesemsuiker en

bepaal de uiteindelijke dikte die jij wenst,

door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen

 

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s