Wakame – ZeeWier

De Weegschaal GezondheidsWinkel
voor altijd jong 3dvd box

Alka Greens
Het 7x7 ReceptenBoek van Jasper Alblas

 

 Wakame (Undaria pinnatifida)

 

Wakame (Undaria pinnatifida) is een zeewier, Wakame heeft een olijfgroene tot bruine kleur, met een rubberachtig, lang, glad, enkelvoudig blad met golvende randen, die tot bijna twee meter in lengte kan groeien. Het heeft een klein maar sterk vertakt ‘houvast’ en twee rijen kleine bladtrosjes, of sporofyllen, die net boven het ‘houvast’ groeien. Net boven de wortel van wakame bevindt zich een kiem (mekabu) . Het smaakt zeer zuiver,zoet en heeft een oesterachtige zee smaak.
Wakame vindt zijn oorsprong in Japan, Korea en China. Wakame is een zeer vruchtbare plantensoort, een gewas dat zich in hoofdzaak verspreidt door zich te hechten aan de onderkant van een schip. De afgelopen tientallen jaren heeft de plant zich zo gevestigd in verschillende Europese landen, maar ook Argentinië en Australië.

Wakame komt voornamelijk voor bij de kust en de ideale watertemperatuur ligt onder de 12°C. Het overleeft bij verschillende niveaus van lichtsterkte, van het volle zonlicht tot erg weinig licht. Ook kan de plant overleven in water met verschillende zoutgehalten en temperaturen.

Japanners en Koreanen hebben een traditie in het verbouwen van Wakame en zijn nog steeds de belangrijkste leveranciers en gebruikers van het wier. Sinds 1985 wordt Wakame ook verbouwd langs de kust van Bretagne (Frankrijk).

Wakame zeewier groeit op zowel, natuurlijke en kunstmatig oppervlakken, zoals touw, drijvende pontons, en zelfs kunststof. Het wier vormt dichte onderwater groepen waarin de planten vechten om licht en ruimte: een gevecht dat oorspronkelijke plant- en diersoorten kan doen uitsterven. Het wier wordt daarom een ‘invasieve plant’ genoemd.

Wakame is een tweejarige plant. Het wordt geoogst in het vroege voorjaar tot de zomer. Snij een paar centimeter boven het ‘houvast’ en laat een paar bladtrosjes achter om verdere groei te verzekeren. Gebruik alleen het middengedeelte van het blad, omdat de stengelbasis zeer hard en het uiteinde meestal gescheurd is. Droog het in de lucht en zon aan waslijnen, of in een warme oven tot de bladeren droog, knapperig en donkergroen zijn.

 

Spoel de wakame kort af, wel het gedurende 3-5 minuten en knijp met je handen alle overtollig vocht er uit. Verwijder het harde middengedeelte van het blad of snij deze in kleine stukjes en laat ze goed gaarkoken. Eet vers, voorgeweld of gemarineerd, kook het mee met soepen, stoofpotten, ovengerechten, bruine rijst en quinoa, eet het rauw en gemarineerd in kleine stukjes door salades, groente en wokgerechten, gebruik het geroosterd als smaakmaker. Verwerk het net als elke andere bladgroente, door soepen, salades of op brood. Bak het in de oven of stoom het. Voeg het toe aan pastagerechten, omeletten en graangerechten. Of gebruik het als wrap voor andere ingrediënten.
Mekabu, de kiem bij de wortel van wakame, wordt gewassen, gedroogd, versnipperd en verder gedroogd. Het heeft een langere kooktijd nodig (of moet voorgeweekt worden) en kan daarom goed gebruikt worden in stoofschotels en soepen. Mekabu heeft een uitgesproken smaak en kan het beste in kleine hoeveelheden toegevoegd worden aan de maaltijd

Wakame is o.a. een bron van  eiwitten,vitaminen, mineralen en omega3-vetzuren (EPA). 

Bron : Wikipedia, Benseng.com , Japanskoken.nl , Zeewierwijzer.nl 

bol.com snel op gewicht

het 7x7 receptenboek begin direct met afvallen

Van Avocado Olie tot Z BolCom 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s