SchietWilg – SalixAlba – SalicylZuur – Aspirine

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

SALIX ALBA – SCHIETWILG

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Malpighiales
Familie: Salicaceae (Wilgenfamilie)
Geslacht: Salix (Wilg)

De schietwilg (Salix alba) is een plant uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Het is een tweehuizige boom die van nature voorkomt in de Benelux.

De schietwilg is een zeer snel groeiende boom die tot 30 m hoog wordt. De zilverig behaarde, verspreid staande bladeren zijn vier of meer keer zo lang als breed. De bladrand is vlak en de zijnerven aan de onderzijde springen niet uit.

Bloeiwijze

De schietwilg bloeit in april en mei. De schutbladen zijn geelgroen en niet gevlekt. De bloeiwijzen zijn katjes, die tegelijk met de bladeren verschijnen. De schietwilg is tweehuizig: de katjes bestaan of alleen uit mannelijke bloemen of alleen uit vrouwelijke. De stijlen en stempels van de vrouwelijke bloemen zijn kort en de helmknoppen van de mannelijke katjes zijn geel. De vrouwelijke bloemen hebben één honingklier en de mannelijke twee.
De vrucht is een doosvrucht en de zaden hebben een haarkuif.
In de Lepelaarsplassen bij Almere staat een schietwilg die met een stambreedte van 3,75 m de dikste boom van de polder is.

Ecologische betekenis

De schietwilg is een van de wilgensoorten die veel voorkomen in ooibossen. Hij kan goed in stromend water staan maar heeft een hekel aan stilstaand water. Wanneer de grond van een schietwilgenbos uitdroogt, dan zullen daar in de successie essen de plaats van de schietwilg innemen. Ook komt de schietwilg, met name als knotwilg, voor langs sloten en wegen. Deze boomsoort trekt veel insectenfauna aan, zoals de wilgenhoutrups (cossus cossus) en bijen (wilgenkatjes).

In de bast van de wilg zitten interessante voedingsstoffen  met dito eigenschappen, waarvan salicylzuur, een grondstof van aspirine, toch wel de meest beschreven en geprezen is. In 1758 viel het de eerwaarde Edmund Stone op dat de smaak van de bast van de schietwilg hem deed denken aan de kinabast. Beide zijn bitter. Omdat er een tekort aan kinabast bestond en dit erg kostbaar was, maakte Stone van de wilgenbast een aftreksel dat hij met succes toediende aan zijn parochianen die koorts hadden. Stone berichtte in 1763 de RoyalSociety over het koortsverlagend effect van het extract van de wilgenschors.

 

Bron : Wikipedia

 

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s