KruidenThee – Yerba Mate


YERBA MATE

Ilex Paraguariensis

Yerba Maté is een thee getrokken uit de gedroogde bladeren en steeltjes van de boom Ilex paraguarensis. Een groene boom die behoort tot de hulstfamilie. Hij groeit in Argentinië, Chili, Peru ,Brazilië,en meest talrijk in Paraguay, waar hij ook wordt gecultiveerd.Yerba Mate staat bekend als aromatisch,iets bitter van smaak.Yerba Mate is een bron van vitaminen, mineralen en interessante voedingsstoffen.

Yerba maté (letterlijk ‘maté kruid’) heeft zijn naam te danken aan de traditionele kop (ook ‘maté’ genaamd) waaruit het wordt gedronken. Deze kop was vroeger een gedroogde en versierde kalebas, maar tegenwoordig gemaakt van verschillenden materialen . In Zuid-Amerika wordt het nog steeds uit de speciale maté kop gedronken, waarbij men de drank opzuigt door een metalen of houten filter/rietje (bombilla genaamd).

Het drinken van maté thee is in Zuid-Amerika net zo gewoon als het gebruik van koffie en thee in de rest van de wereld. De inheemse Guarani zijn echter nooit afgeweken van het bereiden van de thee voor hun dagelijkse rituelen

Om een maté infusie te bereiden, worden gedroogde en gekneusde bladeren van de Yerba maté in een kop gedaan, waaraan heet (ong. 70°C) water toegevoegd wordt. De drank wordt opgezogen door een metalen pijp genaamd bombilla, die onderaan een filter heeft zodat de bladeren niet bij de mond kunnen komen. Er zijn net zoveel verschillende bereidingswijzen als matédrinkers, maar hier is een veelgebruikte, traditionele methode:

Vul de kop met Yerba maté tot 3/4. Het is ook mogelijk om hem tot de helft te vullen, voor meer thee en een minder sterke smaak.

Giet er heet water bij totdat de kop bijna helemaal vol is. Maak je niet druk om de blaadjes die eventueel droog op het water blijven drijven. Ze zullen later volledig geabsorbeerd worden.

Laat het even rusten en wanneer het water is opgenomen door de blaadjes, giet je er opnieuw water bij.

Wanneer het water niet meer geabsorbeerd wordt doe je het mondstuk van de bombilla dicht en steek je hem in de drank.

Sommige mensen voegen er suiker en/of andere kruiden aan toe. Anderen vervangen het water door melk, speciaal voor kinderen. Je kunt blijven drinken en opnieuw water toevoegen totdat de vloeistof bijna geen smaak meer heeft. Dit herhaaldelijk extraheren lijkt de beste manier te zijn om alle voedingsstoffen uit het kruid binnen te krijgen.

Yerba Mate een traditie van de Gauchos. De Gauchos zijn een Zuid-Amerikaans volk van boeren en cowboys, voornamelijk Argentijnen. Zij gingen elke avond na het werk lekker rond hun kampvuur (Fogon) zitten waar de Mate dan rond ging en er gezamenlijk Yerba Mate thee gedronken werd.

BRONNEN : Wikipedia,Theeliefhebbers.nl No Borders, Rain-Tree.com

Gezonde Gewoontes!
“19 simpele (voedings)gewoontes “


YERBA MATE

gezondheidswinkel afbeelding MEER INFORMATIE

Meer dan 60.000 Biologische, Biologisch Dynamische, Fair Trade, Reform, Vegetarische / Veganistische en Macrobiotische producten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s