Zwarte Bessen

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

 

ZWARTE BESSEN

Zwarte bessen 

De zwarte bes (Ribes nigrum) is een plant uit de ribesfamilie (Grossulariaceae).

De zwarte bes komt ook in het wild voor op natte, voedselrijke grond in loofbossen en dan vooral in moerasbos.

De zwarte bes bloeit vroeg, van april tot mei, en is daardoor gevoelig voor nachtvorst. Dit is dan ook de reden dat voornamelijk in de kuststreek zwarte bessen worden geteeld. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. Zwarte bessen worden door middel van stekken vegetatief vermeerderd.

 De donkere kleur krijgen de bessen via het zogeheten anthocyaan. De naam komt van het Griekse Anthos = bloem en kyanos = blauw. Het is een subgroep van flavonoïden, die op hun beurt een subgroep van de polyfenolen zijn. Deze fytochemicaliën geven niet alleen de bessen hun kleur, ze spelen tevens een rol in de bescherming van de besjes, tegen verschillenden invloeden.

Anthocyanen en anthocyanidinen

De anthocyanen vormen een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten. Anthocyanen komen voor in allerlei hogere planten, vooral als kleurstof in bloemen en vruchten, maar ook in andere onderdelen van de plant, zelfs in wortels. In de stengels, bladeren en wortels komen ze echter meestal alleen voor in de buitenste lagen van de plant. Anthocyanen komen in vrij hoge concentraties voor; een kilo bosbessen bijvoorbeeld bevat ongeveer 1,15 gram, rode groenten, zoals rode kool, bevatten ongeveer 20 mg/gram aan anthocyanen.

De kleur van anthicyanen hangt af van de structuur, maar ook van de zuurgraad van de plant. De meeste anthocyanen zijn rood bij zure condities en blauw/paars bij meer basische condities.

 Anthocyanen worden als kleurstof gebruikt in levensmiddelen

Anthocyanen worden gevormd wanneer de anthocyanidinen gekoppeld worden aan suikers. Aangezien de suikers op verschillende plaatsen aan de anthocyanidinen gekoppeld kunnen worden, én er heel veel soorten suikers in planten voorkomen, is het logisch dat er een zeer grote hoeveelheid anthocyanen bestaan.

Als voorbeeld; in aardbeien zijn de voornaamste anthocyanen cyanindine-3-glucoside en pelargonidine-3-glucoside, twee redelijk simpele structuren. In druiven, daarentegen, komen cyanidin-, pelargonidine-, delphinidine-, petunidine- en malvidine-glucosides en di-glucosides, evenals de vrije anthocyanindinen voor.

Een nog grotere varieteit aan kleuren en structuren wordt veroorzaakt doordat aan de suiker-residuen weer zuren (zoals azijnzuur, barnsteenzuur, koffiezuur en andere zuren) gekoppeld kunnen worden. Een voorbeeld van zo’n geacectyleerde anthocyanine is cyanidine-3-(acetylglucoside) in sinaasappels.

Aangezien anthocyanen in vrijwel alle plantenfamilies kunnen worden aangetroffen, komen ze ook voor in vele eetbare planten. De belangrijktse bronnen van anthocyanen in ons voedsel zijn bessen, zoals bramen, druiven, bosbessen enz., maar ook sommige groentes, zoals aubergine en avocado. Andere belangrijke bronnen zijn sinaasappels, vlierbessen, olijven, rode uien, vijgen, zoete aardappelen, mango’s en rode kool. De hoeveelheid anthocyanen die jaarlijks in de natuur worden geproduceerd wordt geschat op meer dan 1 miljard ton !
Anthocyanen hebben diverse functies voor de plant, ze beschermen de plant tegen de schadelijke effecten van UV-straling, ze vormen een bescherming tegen insecten, maar de voornaamste rol is bij de voortplanting. De kleur van vele bloemen wordt veroorzaakt door anthocyanen en de kleur speelt een belangrijke rol om insecten aan te trekken. Planten die door bijen worden bevrucht , zoals primula’s, hebben bijvoorbeeld meer delphinidine-anthocyanen, terwijl andere anthocyanen meer hommels of kolibries aantrekken.

Cyaninidine-3-glucoside, een veel voornomende anthocyaan, beschermt bijvoorbeeld tegen diverse larven. Andere anthocyanen hebben vergelijkbare activiteit. Anthocyanen zijn goed in water oplosbaar, hebben een sterke kleur en worden daardoor al sinds historische tijden gebruikt als levensmiddelenkleurstof. Extracten van bessen werden bijvoorbeeld gebruikt om dranken, banket en andere levensmiddelen te kleuren. 

Anthocyanen zijn niet giftig. De hoeveelheden die gebruikt worden als levensmiddelenkleurstof zijn veel lager dan de hoeveelheden die voorkomen in bessen of ander fruit.

 Bronnen : Wikipedia,  Lauro, G.J. and Francis, F. J. (Eds) Natural Food colours, Science and technology. IFT Basic Symposium Series 14, Marcel Dekker, 2000.Delgado-Vargas, F. and Paredes-López, O. (Eds): Natural colorants for food and nutraceutical uses. CRC Press, 2003. Hendry, G.A.F. and Houghton, J.D. : Natural food colorants, 2nd edition, Blackie Academic Press, 1996

 

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

Avocado-bol.com-banner

De avocado is de romige vrucht van een struikachtige boom, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Spaanse veroveraars waren de eerste Europeanen die kennis maakten met de avocado. Ze leerden de vrucht kennen van de Azteken een noemden de vrucht ABOGADO = boter uit het bos, een afleiding van de Azteekse benaming AHUACAEL. Dit woord betekent testikel en de vrucht is waarschijnlijk door zijn (oorspronkelijke) vorm zo genoemd.

Tegenwoordig bestaan er wel zo’n 400 verschillende variëteiten avocado’s. Vier bekende variëteiten die in ons land verkrijgbaar zijn, zijn achtereenvolgens:

– fuerte – een peervormige avocado met een slanke hals en een gladde, heldergroene schil;

– ettinger – een peervormige avocado met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil;

– hass – kleine, peervormige avocado met een dikke hals en een ruwe, bobbelige schil die tijdens het rijpingsproces verkleurt van groen naar zwart;

– nabal – dikke, bijna ronde avocado met een gladde, donkergroene schil.

Koopinformatie
Een avocado is rijp wanneer de vrucht bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Van mei tot december worden de vruchten geïmporteerd uit Afrika en Midden-Amerika. Van september tot en met mei zijn avocado’s uit Israel verkrijgbaar. Een rijpe avocado heeft zachtgeel, romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. De zwarte hass-varieteit heeft extra romig vruchtvlees.

Bewaren
Avocado’s zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf. Rijpe avocado’s zijn nog ongeveer 2 dagen houdbaar op een koele plaats (ca. 12 graden Celcius). Onrijpe avocado’s rijpen bij kamertemperatuur na in 2-4 dagen. De rijping van een avocado kun je versnellen door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur.

Voedzaam 
De avocado is een van de weinige vruchten die vet bevat. Het vet is onverzadigd vetzuur, van goede kwaliteit. Ondanks zijn vettig imago is de avocado licht verteerbaar. De vrucht is naast onverzadigde vetzuren ook een bron van vitaminen en mineralen.

Bron : Wikipedia

de buikspier succesformule banner
de allerbeste gezonde groene smoothies recepten

Avocado’s bieden een mooie romigheid die de basis vormt van vele soepen, dips, sauzen en smoothies

romige avocado banaan smoothie

Romige Avocado-Banaan Smoothie

1 rijpe  avocado , halveer , ontpit, uitlepelen
1 rijpe  banaan,  in stukjes gesneden

1 Mespuntje Kaneel

1 kopje Amandelmelk /KokosMelk of KokosWater 

Begin met de amandelmelk/kokosmelk/kokoswater temixen

Voeg vervolgens de avocado toe.


Maak het geheel naar smaak af met honing of kokosbloesemsuiker en

bepaal de uiteindelijke dikte die jij wenst,

door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen

 

Superfoods, supplementen en natuurvoeding

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

het 7x7 receptenboek begin direct met afvallen

Van Avocado Olie tot Z BolCom 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s