Vijgen – Vijgenkoek met Abrikozen

De Weegschaal GezondheidsWinkel
voor altijd jong 3dvd box

Alka Greens
Het 7x7 ReceptenBoek van Jasper Alblas

VIJGEN

De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). De vrucht is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak, maar wordt in Nederland en België voornamelijk gekonfijt gegeten. Verse vijgen zijn tegenwoordig ook in de beter gesorteerde groentewinkel,supermarkt en op markten verkrijgbaar.
De vijg is één van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in een vroeg-neolithisch dorp in de Jordaan-vallei, 13 kilometer ten noorden van Jericho[1]. Tegenwoordig groeien zij ook veel in Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk en Griekenland. De vruchten zijn groen-geel of blauw-violet van kleur. Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur. Vijgen zijn schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar.

De wilde vijg produceert niet eenmaal, maar driemaal per jaar bloemen en vruchten. Aan de buitenzijde lijkt de bloem nog het meest op een onrijpe groene vrucht. Zij is gevormd uit de tot een harde schil peervormig uitgegroeide bloembodem (syconium). Aan de binnenzijde bevinden zich in een holle ruimte de werkelijke bloemetjes; de vrouwelijke onderin, de mannelijke boven bij de zeer kleine opening. De bevruchting van de vijg vindt plaats door een kleine galwesp (Blastophaga psenes) die door de opening naar binnen kan dringen. Na bevruchting ontwikkelen de vrouwelijke bloemen hun zaden. De vijg gaat rijpen, verandert van kleur en geur en wordt zacht, ook de schil. Het vruchtvlees is groen of rood, smaakt aangenaam zoet en bevat een heleboel kleine zaadjes.
De galwesp komt in Nederland niet voor. De onbevruchte bloem kan hierdoor niet afrijpen en valt af. Om toch ook in ons gematigde klimaat eetbare vruchten te krijgen zijn er parthenocarpe cultivars ontwikkeld. Dit wil zeggen dat de planten vruchten ontwikkelen, zonder dat er een bevruchting aan te pas komt. Een voordeel van deze maagdelijke vruchtzetting is dat deze variëteiten vrij zijn van pitten.

De vijg heeft honderden verschillende rassen.
Enkele hiervan zijn:

Belle
Brown Turkey
Brunswick
Caromb
Dauphine
Grise de St.Jean
Grosse Grise
Pitta Lusse
Precoce
Rouge de Bordeaux
Goutte d’Or

Vijgen worden voornamelijk rauw of gekonfijt (geconserveerd in suiker) gegeten. Ook in jam is de vrucht lekker. Als rauw product kan de schil er handmatig afgepeld worden. Het zachte vruchtvlees dat hierna overblijft, kan zonder enige bereiding worden gegeten.
Vijgen zijn een bron van voedingsvezels,vitaminen,mineralen en interessante voedingsstoffen, zoals lupeol. Lupeol een stof in de groep terpenen, wordt vooral aangetroffen in druiven, mango’s, frambozen, vijgen, serenoa repens, aloë vera en bepaalde groenten. Lupeol wordt beschreven als Proteasoomremmer.

 

Vijgen zijn de oudste door mensen geteelde vruchtensoort. Ze worden al vele duidenden jaren gegeten en beschreven .In de Bijbel lezen we een verhaal over koning Hizkia.  In de Talmud wordt gesproken over “shehin”.
De profeet Jesaja treedt bij koning Hizkia op als arts. Hij laat een ‘ vijgenkoek ‘ maken. Hizkia (2 Koningen 20:7; Jesaja 39:21). Een vijgenkoek was een plak gedroogde en gekonfijte vijgen, zoals die ook vandaag de dag nog te koop zijn.

Deze gekonfijte vijgen hebben een zeer hoog suikergehalte. Gekonfijte vruchten werden vroeger (ook in ons land) veel gebruikt . Geconcentreerde suikeroplossingen, zoals bij  vijgen en honing, zijn sterk hygroscopisch. Dat wil zeggen dat de gedroogde vijgen de neiging hebben om vocht aan te trekken. 

Als u zelf vruchten konfijt of honing maakt weet u wat er gebeurt met de bacteriën bij hoge suikerconcentraties. 

Bron : Wikipedia

Vijgenkoek met abrikozen

Ingrediënten

500gr Gedroogde Vijgen, Gesneden in blokjes  ( circa 1/2 cm)
250gr Gedroogde Abrikozen, Gesneden in blokjes ( circa 1/4cm)
1oogr  Kokosmeel
100gr Amandelschaafsel
1oogr Rozijnen, in grove stukjes gehakt
2 Eetlepels C
hiazaadjes
1 Eetlepel Sesamzaadjes
1  Eetlepels Rauwe Cacaopoeder
2  Eetlepels KokosOlie
1 Theelepeltje  KokosBloesemSuiker

Recept
Begin met het mengen van alle ingrediënten, behalve de KokosOlie en de KokosBloesemsuiker.Dit kan met de hand in een kom waarbij, de vijgen en rozijnen zorgen voor een stevig geheel. Smelt de KokosOlie op zeer lage temperatuur, zodat deze net vloeibaar is en voeg deze samen met de KokosBloesemsuiker toe aan het mengsel. Roer net zolang tot je een stevige plakkerig geheel krijgt. Is de dikte nog niet helemaal naar wens voeg dan nog wat extra kokosvet of kokosbloesemsuiker toe. Zet het mengsel ongeveer 2 uur in de koelkast, zodat deze goed stevig wordt. Je kunt oneindig variëren met de samenstelling van je vijgenkoek door te wisselen met natuurlijke biologische producten, zoals het toevoegen van gedroogde cranberries, gojibessen,incabessen, …. etc .. i.p.v gedroogde abrikozen.Verdeel de Vijgenkoek in mooie partjes en garneer deze eventueel af met een halve gedroogde Abrikoos of Vijg. Alvast veel Succes gewenst met jouw creatie van deze overheerlijke en supergezonde Vijgenkoek.

Bron : Geinspireerd door een recept op Juuth.nl

De Weegschaal GezondheidsWinkel

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

 

Superfoods, supplementen en natuurvoeding

bol.com snel op gewicht

het 7x7 receptenboek begin direct met afvallen

Van Avocado Olie tot Z BolCom 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s