RozenBottels – Vitamine C Smoothie Recept met CranBerry

voor altijd jong 3dvd box
Biologisch 320x100

Alka Greens


ROZENBOTTEL

Rozen, Bottels en Rozenbottels 

Bottelrozen zijn rozen die na de bloei vruchten (rozenbottels!) geven. Strikt genomen is daarmee vrijwel elke roos een “bottelroos”; maar in het spraakgebruik bedoelen we hiermee alleen die rozen die uitzonderlijke bottels geven. Over het gebruik hiervan is in de voedingsleer en keuken veel te zeggen. In dit artikel een overzicht in vogelvlucht van het historische gebruik van de rozenvrucht.

Rozenbottels zijn al eeuwen een essentieel onderdeel van onze westerse traditie. De Romein Plinius Secundus de Oudere maakt reeds in de eerste eeuw in zijn ‘ Naturalis Historia ‘ melding van de rozenbottels en haar eigenschappen. Het is overigens opmerkelijk hoe gecultiveerd de roos toen al was. Rozenbottelthee wordt tot op de dag van vandaag gedronken. 

Het was Karel de Grote die opdracht gaf tot het op grotere schaal verbouwen van rozenbottels . In het taalgebruik van de middeleeuwen wordt Rosa rubiginosa, (de wilde Wijnroos, Egelantier) aangeduid als “de plant tegen de dood”. 

HetDe rozenbottels zijn een bron van vitaminen,mineralen en interessante voedingstoffen, het is echter het gehalte aan vitamine C in de rozenbottel die de vrucht uiteindelijk écht populair zou maken. Er is vrijwel geen andere vrucht die kan tippen aan het vitamine C gehalte wat gevonden wordt in de rozenbottel. Tijdens de Battle for Britain was door het Duitse beleg de aanvoer van citrusvruchten vrijwel onmogelijk geworden en zag de Britse regering al snel in dat er maatregelen genomen moesten worden. De bevolking werd toen voorzien van rozenbottels. 

In principe is elke rozenbottel geschikt, maar er zijn grote verschillen in het vitamine C gehalte. Daarnaast zijn er allerlei praktische zaken zoals de maat van de bottel, opbrengst per vierkante meter, bedoorning, groeikracht etc. Een aantal soorten die er uit springen zijn ook in Nederland te vinden: Rosa alpina, Rosa rugosa (de “bottelroos”) Rosa rubiginosa (de Egelantier). De krachtpatser die ook nog eens goed te telen is is Rosa PiRo03, de Pillnitzer Vitaminrose.

De soort is rond 1960 om haar gehalte aan vitamine C verder ontwikkeld in Dresden, Duitsland. De planten worden 1-2 meter hoog en zijn bijna doornloos. De vruchten zijn rood en 3 cm lang bij 1,5 cm dik. De roos in in zeer grote aantallen aangeplant in Duitsland, het toenmalige Tsjechoslowakije en de USSR. De soort is zeer gezocht en laat zich eenvoudig telen. Ideaal voor wie zelf aan de slag wil met rozenbottel, als voeding voor mens en dier ! Rozenbottels zijn heerlijk om thee van te maken, maar ook voortreffelijk in sappen, shakes en smoothies

Bronnen : Wikipedia, Rozenbottels.nl

4 Berry Smoothy

RozenBottel – CranBerry SMOOTHIE

Ingrediënten

1 kop cranberries / veenbessen                                         

1 eetlepel Rozenbottel-poeder

1 1/2 kop sinaasappelpartjes

1/2 kop  kersen

2 kopjes appelsap

Bereiding

Begin met het appelsap en het Rozenbottel-poeder en voeg vervolgens de cranberries, sinaasappelpartjes en kersen toe.De uiteindelijke gewenste dikte kun je zelf bepalen door meer of minder appelsap toe te voegen.Appelsap in plaats van water omdat je met water de intensiteit en houdbaarheid van de smoothie vermindert.Je kunt ook gaan voor perensap om het geheel wat zoeter te laten smaken

 

Smoothies maken is niet moeilijk, maar met volgende tips, wordt het nog gemakkelijker. 

Gebruik bevroren fruit 

Het staat niet vermeld op alle recepten, maar als je op voorhand je fruit ingevroren hebt, zal je smoothie dikker en kouder blijven aanvoelen. Grote stukken fruit  kan je beter in stukken snijden voor je ze in de vriezer plaatst, zo kan je ze gemakkelijker bewerken achteraf. Als het fruit bevroren is kan je het allemaal samen in een vrieszak steken. 

Om je smoothie zo gezond mogelijk te houden 

Er zijn veel mogelijkheden om het vetgehalte van je smoothie binnen de perken te houden. Zo kan je bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk of kokosmelk gebruiken ipv gewone melk en je kan chiazaadjes, boekweit, gekookte quinoa …. etc aan toevoegen

Verzorg je blender 

– Begin eerst met de vloeistoffen in de blender zodat hij niet blokkeert als je grote stukken fruit mixt. 

– Reinig hem na elk gebruik. 

– Voeg je ingrediënten stuk voor stuk toe, maak gebruik van je blender na elke toevoeging. 

 

de allerbeste gezonde groene smoothies recepten

Avocado’s bieden een mooie romigheid die de basis vormt van vele soepen, dips, sauzen en smoothies

romige avocado banaan smoothie

Romige Avocado-Banaan Smoothie

1 rijpe  avocado , halveer , ontpit, uitlepelen
1 rijpe  banaan,  in stukjes gesneden

1 Mespuntje Kaneel

1 kopje Amandelmelk /KokosMelk of KokosWater 

Begin met de amandelmelk/kokosmelk/kokoswater temixen

Voeg vervolgens de avocado toe.


Maak het geheel naar smaak af met honing of kokosbloesemsuiker en

bepaal de uiteindelijke dikte die jij wenst,

door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen

 

Superfoods, supplementen en natuurvoeding

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

bol.com snel op gewicht

het 7x7 receptenboek begin direct met afvallen

Van Avocado Olie tot Z BolCom 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s