Papaya – Papaïne – Enzymen

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

Enzymen en onze gezondheid

Ons hele lichaam is opgebouwd uit cellen. Elke cel is te beschouwen als een soort fabriek die voedsel opneemt, deze omzet in andere stoffen en de afbraakproducten uitscheidt. Dat omzetten van stoffen wordt gedaan door enzymen. De belangrijkste stoffen die zorg dragen voor de processen in de cel zijn de enzymen. De verbindingen die door de enzymen worden omgezet helpen de metabolische processen op gang houden. Ze zijn eiwitten die meestal door het lichaam zelf worden aangemaakt uit deeltjes van eiwit afkomstig uit onze voeding. Meestal is een enzym een zogenaamd samengesteld eiwit, dat wil zeggen een eiwit chemisch verbonden met een niet-eiwit, dat als coënzym of als activator kan optreden. Een enzym is een splitsings- en ontledingsstof, die een bepaald scheikundig proces in het organisme veroorzaakt of bevordert. Enzymen zijn in feite de biochemische katalysatoren in ons lichaam die onmisbaar voor de werking van onze stofwisseling en spijsvertering zijn.

In het lichaam zijn drie soorten enzymen te onderscheiden:

– spijsverteringsenzymen die het voedsel verteren,
– metabole-enzymen die de stofwisselingsprocessen beïnvloeden en
– intracellulaire enzymen die cel-enzymen – de werkers in de cellen – in werking brengen.

Al deze enzymen zijn van belang bij de stofwisselingsfuncties zoals de zuurgraad, transport van voedingsstoffen in het bloed, urineproductie, afvalverwijdering uit het lichaam en nog veel meer. Er zijn ontelbare verschillende enzymen die alle hun eigen taak hebben in ons lichaam.

Papaja-enzymen                         p

Papaja (lat. Carica Papaya) wordt vaak ook genoemd de Meloenboom. In sommige delen van Indië wordt hij ook pau-pau genoemd. De gouden rijpe papajameloen heeft een aangename en unieke smaak en wordt algemeen als een waardevolle gezondheidsvoeding beschouwd. Het is een uitstekende bron van papaja-enzym (papaïne), vitamine A, een goede bron van vitamine C en het bevat ook de vitaminen van B-groep. 

Karakteristieke werking van natuurlijke enzymen is het sterk terugdringen van auto-antilichamen en de ongewenste eiwitten en eiwit-complexen van het lichaam afbreken en doen oplossen zodat het via de urine of via ontlasting het lichaam kan verlaten.

Ananas – Enzymen

Ananas + tekstZowel de vrucht als de steel van de Ananas comosus bevat het eiwitsplitsende enzym bromelaïne. De chemische eigenschappen van bromelaïne zijn sinds 1876 bekend, en in 1957 is bromelaïne als therapeutische stof geïntroduceerd. Bromelaïne is een verzamelnaam voor een groep van enzymen (sulfhydryl-proteolytische) met een breed bereik, die uit de ananasplant worden gewonnen.

De steel van deze plant bevat de hoogste concentratie hiervan en hieruit wordt bromelaïne voor therapeutische doeleinden gewonnen. Bromelaïne-enzymen zijn actief bij een pH van 4,5-7,5 en kunnen daarom in de maag en de darmen van de mens de eiwitvertering ondersteunen. Aangetoond is, dat bromelaïne even krachtig is als pepsine en trypsine.

Bronnen: Wikipedia, Fonteine.com,

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

De ananas (Ananas comosus)

Ananas + tekst

 

is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Ananas uit de bromeliafamilie en het is het enige eetbare fruit van deze familiesoort.
Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen en betekent uitmuntende vrucht. De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino). Een ander soort ananas is abacaxi (een ananas met een doorn in de bladeren).
Één ananas is in feite onderdeel van meerdere individuele bloemen die samen het gehele fruit vormen.

Ananas is na de banaan het meest populaire tropische fruit. De ananas is een bron van vezels, vitaminen, mineralen en vooral bekend om haar bromelaine (bromelia) . Daarnaast is het tevens erg laag in vet.

Waar moet ik op letten met ananas?

Ananas stopt met rijpen wanneer ze geplukt worden. Kies daarom zorgvuldig een ananas uit, en let erop dat de ananas rijp is. Ananas mag op kamertemperatuur gehouden worden, echter hun houdbaarheidsdatum is snel verstreken, dus wacht niet te lang met het opeten van de ananas. Om de ananas langer dan een dag of twee te bewaren, is het verstandig de ananas goed af te dekken met plasic en in de koelkast te bewaren. Op deze manier kan de ananas ongeveer vijf dagen bewaard worden. Ongegeten ananasstukjes kunnen het beste in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte verpakking. Ze mogen ingevroren worden, al zal dit echter wel de smaak beïnvloeden.

BRON : Wikipedia
ananas-banaan smoothie

Ananas – Banaan Smoothie

1 rijpe  Ananas schil en kern verwijderen,stukjes snijden
1 rijpe  banaan,  in stukjes gesneden

1 theelepel honing of ahornsiroop

1 kopje amandelmelk of kokosmelk

Begin met de amandelmelk/kokosmelk en banaan te mixen

Voeg vervolgens de Ananas-stukjes toe.


Maak het geheel naar smaak af met honing of ahornsiroop en

bepaal de uiteindelijke dikte die jij wenst,

door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen

 

 

bepaal de uiteindelijke dikte die jij wenst,

door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen

 

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s