Noni – Moerbeibes

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

NONI – Indiaase MoerbeiBes

De noni of Indiaase moerbei (Morinda citrifolia) is een plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Het is een struik of tot 6 m hoge groenblijvende, diepvertakte boom met vierkantige takken. De tegenoverstaande 30 x 15 cm grote bladeren zijn zacht, gaafrandig, ovaal en toegespitst. De bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en glanzend en aan de onderzijde lichtergroen. De bladsteel is ongeveer 1,2 cm lang. De witte bloemen staan dicht opeen in eindstandige bloeiwijzen.
De tot 15 cm grote vruchtverbanden zijn eivormig of ovaal en meestal niet gelijkmatig ontwikkeld. De dunne, rijp bleekgroene of roomwitte schil is onregelmatig gesegmenteerd; ieder segment was ooit een bloem en draagt een grote, bruinachtige navel, de vergrote ring van de bloemkelk. Ook binnen blijven de vergroeide vruchtbeginselen herkenbaar. Ze omvatten elk een glanzend bruin circa 8 mm groot zaad. De zaden zijn omgeven door zacht, glazig-wit vruchtvlees, dat weinig smakelijk is en onaangenaam naar kaas ruikt.
De vruchten worden in Azië rauw gegeten. De schors en wortels bevatten een rode kleurstof en verhitte of verwelkte bladeren worden breed toegepast. De noni wordt ook veel als sierplant toegepast.

Bron : Wikipedia

NONI SAP – 

Noni sap is het sap van de vruchten van de Noni plant, die in het Latijns Morinda citrifolia heet. Dit is een altijd groene plant. De hoogte varieert van een kleine struik tot een 10 meter hoge boom. De Noni plant bloeit het hele jaar door met geurige bloemen. Het hele jaar door kunnen dan ook de vruchten worden geoogst. De volledig rijpe vruchten hebben een onaangename geur en smaak.

Al eeuwenlang in gebruik

De oudste beschrijvingen over het gebruik van Noni treffen we aan in tientallen eeuwen oude Sanskriet teksten uit India. Hierin wordt het gebruik beschreven van Noni in de Ayurveda.

Noni is in veel landen onder verschillende namen bekend: in India wordt de plant onder andere Och genoemd, in Maleisië Mengkudo, in China Ba ji tian, in Zuidoost Azië Nhau, in Australië Cheesefruit en in Tahiti Nono.

In sommige oude culturen was Noni dan ook een belangrijk basis voedingsmiddel.

In andere werden de vruchten alleen gegeten in tijden van honger.

De oorsprong van Noni ligt vermoedelijk in Zuidoost Azië. In een ver verleden is het van hieruit eerst naar Micronesië gebracht en vervolgens naar Polynesië. Polynesië heeft een rijke traditie op het gebied van Ayurveda. De kennis over het gebruik van Noni is daar van generatie op generatie doorgegeven. De meeste wetenschappelijke literatuur over Noni is ook afkomstig uit Polynesië.

Fyto-nutriënten

Naast de bekende voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen worden steeds meer stoffen ontdekt in planten. 

Xeronine: belangrijk alkaloïde

In 1957 is xeronine ontdekt. Dit is een fysiologisch actief alkaloïde, dat voor komt in organismen. Het lichaam maakt xeronine, wanneer er behoefte aan is, gebruikt het meteen en breekt het daarna weer af. In het bloed wordt dan ook zeer weinig vrij xeronine gevonden. Xeronine is nodig om bepaalde nog inactieve enzymen te activeren. Hierdoor worden deze enzymen werkzaam. Verder reguleert xeronine de werking van eiwitten en zorgt het voor de juiste structuur van eiwitten.

Noni bevat proxeronine. Deze stof heeft zelf geen werking. Het lichaam kan proxeronine omzetten in xeronine, wanneer hieraan behoefte is.

Bron : De Cruydhof

 

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Gezonde Ebooks – Top 10 – Voeding + Bewegen

GEZONDE EBOOKS TOP10 -

gezonde groene smoothie receptenMEER INFORMATIE

paleo-revolutieMEER INFORMATIE

gezonde_gewoontes_cover_300gezonde gewoontes newMEER INFORMATIE

40 SUPERVOEDING RECEPTENMEER INFORMATIE

fitness geheimen compleetMEER INFORMATIE

202-Heerlijke-Recepten-Voor-Een-Platte-Buik-MEER INFORMATIE

VETKILLER 320 - 360 WORKOUTMEER INFORMATIE

paleo-toetjes-boekMEER INFORMATIE

vitadis slanker leven planMEER INFORMATIE

gezonde groene smoothies - workout tips - gezonde recepten

MEER INFORMATIE

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s