Mango – BetaCaroteen Smoothie Recept

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

MANGO

Ripe mango fruit isolated

Mango is de koningin der tropenvruchten. Dit is het fruit met wel het hoogste gehalte aan bètacaroteen in de wereld en daarnaast nog een breed palet aan vitaminen en mineralen. Mango is een welbekende, klassieke smaak. Het heeft een sappige, zoete smaak en heerlijk aromatisch, lichtgeel vruchtvlees.
De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht Mangifera en is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen. De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, gaafrandig en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De eindstandige, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, licht oranje van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.
Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry’s. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.
De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Israël en Florida.
Mango is een bron van enzymen en eiwitten en om die rede, ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen) inactief.

Uiterlijk:
De mango is een niervormige tot ronde vrucht die groenrood tot groengeel van kleur is. De leerachtige schil is niet eetbaar. In de lengte van de mango zit een grote smalle pit die meestal stevig aan het vruchtvlees vastzit.

Landen van herkomst:
In alle tropische gebieden ter wereld vindt men mango’s

Aanvoer:
Het hele jaar door rond uit de verschillende productiegebieden ter wereld.

Smaak:
De rijpe mango is zoet van smaak met een vleugje perzik erin. Een mango is rijp als de schil bij zacht indrukken meegeeft en de vrucht zoet begint te ruiken.

Narijpen:
Kan het best bij kamertemperatuur tussen 20 en 24°C. Probeer langdurig bewaren in de koelkast te vermijden omdat de mango dan zwart gaat verkleuren en gaat bederven.

Aansnijden:
Snijd twee helften van de mango aan weerszijden van de pit. Neem een helft in de hand en snijd met een mes, zonder door de schil te gaan, blokjes in het vruchtvlees. Druk de schil naar binnen en de blokjes komen naar boven en u kunt zonder al te veel moeite de blokjes van de schil snijden.

Bijzonderheden:
Mangovlekken zijn moeilijk te verwijderen. Mango’s nemen makkelijk een geur aan en mogen niet bij sterk ruikende producten worden opgeslagen. Mango in combinatie met melkproducten kan allergische reacties oproepen.

Mango is heerlijk in diverse gerechten,sappen,shakes en smoothies

Bron : Wikipedia

Mango – Perzik  Smoothie

Mango-Perzik Smoothie

Ingrediënten

2 rijpe mango’s , geschild en in blokjes gesneden

1 perzik, in schijfjes

1 kop amandelmelk

½ kop sinaasappelsap, of zoveel als nodig

Bereidingswijze

Je kunt vers fruit of ingevroren fruit gebruiken voor deze mango – perzik smoothie, Zeer verfrissend voor de echte liefhebbers van mango! 

Plaats de genoemde ingrediënten in de mixer en laat hem net zolang draaien tot alles gepureerd is en mooi egaal van structuur is. 

button-meer-receptengezonde groene smoothie recepten

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Gezonde Ebooks – Top 10 – Voeding + Bewegen

GEZONDE EBOOKS TOP10 -

gezonde groene smoothie receptenMEER INFORMATIE

paleo-revolutieMEER INFORMATIE

gezonde_gewoontes_cover_300gezonde gewoontes newMEER INFORMATIE

40 SUPERVOEDING RECEPTENMEER INFORMATIE

fitness geheimen compleetMEER INFORMATIE

202-Heerlijke-Recepten-Voor-Een-Platte-Buik-MEER INFORMATIE

VETKILLER 320 - 360 WORKOUTMEER INFORMATIE

paleo-toetjes-boekMEER INFORMATIE

vitadis slanker leven planMEER INFORMATIE

gezonde groene smoothies - workout tips - gezonde recepten

MEER INFORMATIE

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s