Artisjokken

 

ARTISJOK-3                      

ARTISJOK

Artisjokken zijn de grote, gesloten en geschubde bloemknoppen van een distelsoort. De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië en Turkije. Al voor de jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op. Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken van rijkdom. Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse, die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is. Naast groente is de artisjok ook sierproduct zeer geschikt.

Artisjokken worden altijd gekookt gegeten. Voor het koken draait u de steel er vanaf en snijdt u de bovenkant van de blaadjes af. Kook ze in ruim water met zout en citroensap in 45-60 minuten gaar, een blaadje kan er dan makkelijk worden uitgetrokken. Gebruik voor het koken geen aluminium pan, dan worden de artisjokken zwart! Laat de artisjokken na het koken omgekeerd uitlekken en serveer ze lauw of warm. Trek de blaadjes stuk voor stuk los, doop het vlezige deel inde (vinaigrette)saus en hap het af. Eet alleen het zachte onderste deel van het blad. Ga zo door tot het hooi in het midden. Dit is niet eetbaar. Verwijder het voorzichtig met een vork. Nu kom je bij het lekkerste deel: de artisjokbodem. Bedruppel deze met een beetje vinaigrette en eet hem met mes en vork.

In de artisjokbladeren en wortelen zitten een verscheidenheid aan voedingstoffen. De artisjok wordt met name beschreven om haar bittere stoffen, zoals cynarine die een stimulans kan zijn voor de spijsvetering i.v.m de invloed op de galafscheiding .

Bronnen : Wikipedia, Slangenburg.nl

 Allerhande recepten met Artisjokken 

MEER INFORMATIE
meer informatie – allerhande recepten met artisjokken
Ontdek 50 verrassende producten
Ontdek verrassende producten – Ah.nl

 

koken & tafelen algemeen

Advertenties