Rhodiola Rosea – Adaptogenen – Gingseng – SuperFood – Beste Kwaliteit – Goedkoopste NatuurWinkel – Online Bestellen – Gratis Bezorg v.a. €60,- Volume Korting tot wel 40%!

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens
 

RHODIOLA

 

Rhodiola rosea (Eng: Arctic root, golden root) wordt al meer dan drieduizend jaar in de Europese en Aziatische, traditionele voedingsleer  toegepast, voornamelijk in de Ayurveda.

Het is bekend dat de weerstand tegen stress afhankelijk is van de mate waarin iemand kan voldoen aan de verhoogde eisen die aan het lichaam en geest gesteld worden. Dit mechanisme wordt bestuurd door het sympathische zenuwstelsel en haar chemische boodschappers: de catecholaminen (epinefrine en norepinefrine). Het sympathische zenuwstelsel staat onder controle van de hypothalamus; een klein maar krachtig deel van de hersenen. Het belangrijkste hormoon dat door de hypothalamus wordt afgescheiden is het adrenocorticotroop hormoon (ACTH), dat de bijnieren aanstuurt en de weerstand tegen toxinen verhoogt.
Als reactie op stress wordt extra bloed naar de spieren gestuurd (de bloeddruk neemt toe), stijgt de bloedsuikerspiegel, verhoogt de lever naar mate van ontgifting en worden beschermende stoffen afgescheiden. Verder wordt de spijsvertering onderdrukt en vindt er aanmaak van stemmingsverbeterende en pijnstillende stoffen in de hersenen plaats (enkefalinen). Deze reacties worden samen de de “fight or flight” reactie genoemd; een toestand die bij de primitieve mens in een acute fase van gevaar een normale functie had. In onze moderne samenleving betalen wij door het langdurig blootstaan aan stress voor deze verhoogde afgifte van hormonen echter een hoge prijs; een verhoogde kans op depressies en verminderde lichamelijke en mentale weerstend. 

Stress
Tijdens perioden van lichamelijke- of geestelijke (over)belasting worden door de bijnieren (anti)stresshormonen afgegeven. De bijwerkingen van deze hormonen, vooral op lange termijn, zijn onder meer lichamelijke- en geestelijke uitputting, een wisselende bloedsuikerspiegel, hormoonstoornissen, gewichtsproblemen, depressiviteit,slaapstoornissen, hart- en vaataandoeningen en onderdrukking van het immuunsysteem.

Geschiedenis
De in Rusland en Azie voorkomende plant groeit op een hoogte van 3.300 tot 5.400 meter.
In Rusland wordt de plant al eeuwen gebruikt . Al in 1931 verrichte Dr. L. Utkin de eerste wetenschappelijke onderzoeken met de plant.  Rhodiola is een bron van fenylpropanoiden. Hiertoe behoren onder meer salidroside, rosavine, rhodioline, rosarine en rosine. Deze stoffen worden voornamelijk in de wortel aangetroffen .

Depressiviteit en concentratie
Depressiviteit kan een gevolg zijn van van meerdere oorzaken en een groot aantal fysiologische en psychologische processen. Er wordt verondersteld dat een depressie het gevolg is van een lage spiegel van serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn de chemische boodschappers die de communicatie tussen zenuwcellen verzorgen. Serotonine heeft een eenvoudige chemische structuur, maar zeer complexe farmacologische eigenschappen. Het speelt een rol bij het gedrag, de stemming, de eetlust, slaap, geheugen en het leren.
De voorloper van serotonine is 5-hydroxy tryptofaan (5-HTP, aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan). Na de productie van serotonine wordt 5-HTP door monoaminze oxidase (MAO) en catechol-o-methyltransferase (COMT) afgebroken tot de inactieve stof 5-hydroxy-indoleazijnzuur. Een normaal serotonine gehalte is dus afhankelijk van de aanmaak van 5-HTP en de afbraak door MAO en COMT.

Spanningshoofdpijn en migraine

Serotonine speelt een rol bij de samentrekking van vaatwanden (vasoconstrictie). Te sterke vasoconstrictie leidt tot vaatvernauwing, waardoor hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn en migraine, kan ontstaan.

Sommige ziektebeelden hebben een relatie met stress.

In een situatie van stress worden de naturel killercellen in het immuunsysteem door norepinefrine en epinefrine onderdrukt. Op de lange termijn onderdrukt stress het totale immuunsysteem (uitputting of te wel burnout verschijnselen). Stress verlaagt de T-celreacties en het interleukine-1 gehalte. De door de bijnieren afgegeven glucocorticosteroiden hebben tijdens stress niet alleen uitwerking op de bloedsuikerspiegel, maar blokkeren ook de activiteit van interleukine-2 en IFN-4 (interferon) ; belangrijke stoffen in de immuun respons, die ondermeer de aanmaak en activiteit van witte bloedcellen reguleren. Vooral bij mensen die direct reageren op een stress situatie (bijvoorbeeld door verhoogde hartslag) heeft stress op de lange duur een ondermijnende uitwerking op het immuunsysteem.

Bronnen : Wikipedia, Ergogenics.org

 

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

 

 

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

 

 

 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s