Knoflook – Allicine

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner


KNOFLOOK – 

In het derde millennium voor Chr. waren de Egyptenaren al op de hoogte van de interessante eigenschappen van de voedingsstoffen in knoflook.

Bij Aristophanes was hij het symbool voor kracht en werd door alle kruidkundigen en artsen in de oudheid beschreven en geprezen.

De Chinezen, de oude Grieken en ook de Romeinen gebruikten al knoflook.
In het oude Egypte zwoeren artsen hun eed onder het aanroepen van de Knoflook, deze plant werd als heilig beschouwd. Hoe belangrijk de Knoflook was in Egypte blijkt verder uit een bericht van de Griekse schrijver Herodotus (van 480 v. Chr. – na 430 v. Chr.) waarin staat dat bij de bouw van de grote piramide van Cheops 1600 zilvertalenten werden uitgegeven voor de aankoop van een voorraad uien, knoflook en radijzen voor de arbeiders. In de bijbel wordt Knoflook vermeld als een van de planten waarnaar men terugverlangt na de vlucht uit Egypte.
In het Frans noemt men knoflook ook wel Theriaque des pauvres. In de middeleeuwen was theriaque een dure en zeer complexe samenstelling van exotische ingrediënten.
Knoflook was dus hét middel voor de armen. De Russen noemen het Russische penicilline.
Ook gaat er het verhaal dat tijdens de pestepidemie in Frankrijk gevangenen werden gebruikt de lijken te ruimen van de getroffenen door de pest. Het gekke was dat veel van deze gevangenen het overleefden, wat men uiteindelijk toeschreef aan het royale gebruik van knoflook in de gevangenissen van die tijd.

Chemische analyse van knoflook wijst uit, dat het voor ca. 60% uit water, voor ca.  6,4% uit eiwit, voor ca . 33% uit koolhydraten en voor ca.  0,5% uit mineralen bestaat en  ca. 149 Kcal per 100 gram bevat.

Knoflook is een bron van vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen  en interessante voedingsstoffen, zoals het veel beschreven alliine.

De Allium-familie, waartoe knoflook behoort, bevat uitzonderlijk hoge concentraties actieve organische zwavelverbindingen . Als je een hele teen knoflook onder je neus houdt zul je niet veel ruiken.De moleculen die de knoflookgeur maken zijn niet aanwezig in knoflook: ze ontstaan op het moment dat de knoflook wordt gesneden of geperst.Als een mes door de knoflook snijdt, breken de celmembramen en daarbij komt een enzym vrij dat alllinase heet. Allinase bezit het vermogen om een andere geurloze molecule (alliine) te veranderen in allicine. En dit allicine is de zwavel bevattend molecuul waarmee je vrienden kunt verjagen en smaak geven aan flauw eten. Tevens staat allicine bekend om haar anti-bacteriële eigenschappen.

 

Bronnen : Wikipedia, Knoflooksite.nl

 

Gezonde Gewoontes!
“19 simpele (voedings)gewoontes “

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Gezonde Ebooks – Top 10 – Voeding + Bewegen

GEZONDE EBOOKS TOP10 -

gezonde groene smoothie receptenMEER INFORMATIE

paleo-revolutieMEER INFORMATIE

gezonde_gewoontes_cover_300gezonde gewoontes newMEER INFORMATIE

40 SUPERVOEDING RECEPTENMEER INFORMATIE

fitness geheimen compleetMEER INFORMATIE

202-Heerlijke-Recepten-Voor-Een-Platte-Buik-MEER INFORMATIE

VETKILLER 320 - 360 WORKOUTMEER INFORMATIE

paleo-toetjes-boekMEER INFORMATIE

vitadis slanker leven planMEER INFORMATIE

gezonde groene smoothies - workout tips - gezonde recepten

MEER INFORMATIE

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s