Koekje? Maak je niet druk!

Koekje? Maak je niet druk!

Bron: Drogespieren.nl – FitChef

fitchef-logo

Diëten draaien voor veel mensen om regeltjes. Dit mag je wel eten, dit mag je niet eten, dit is hoeveel je dagelijks binnen mag krijgen… Heel overzichtelijk, maar het heeft ook zeker een nadeel. Veel mensen schieten namelijk enorm in de stress zodra ze eens een regeltje ‘breken’. Ze eten bijvoorbeeld een hand chocoladekoekjes en hebben vervolgens het gevoel dat hun hele ‘dieet’ is verpest. Of erger nog, ze laten zich een keer helemaal gaan en geven het dieet daarna maar meteen op. Die ‘alles of niets’-mentaliteit doet op de lange termijn meer kwaad dan goed. We leggen je vandaag uit waarom je je echt geen zorgen hoeft te maken om die uitschieter!

fitchef-boek

Je wordt niet automatisch dik van suiker
Zo, dan hebben we dat maar gezegd. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je van suiker als bij toverslag aankomt. Gelukkig is dat zeker niet het geval! Uiteindelijk is er maar één ding waar je echt zwaarder van wordt, en dat is een positieve energiebalans. Zolang je niet meer calorieën eet dan je verbrandt, hoef je je dus geen zorgen te maken.

fitchef-logo

Waarom raden we je dan toch vaak af om suiker te eten? Simpel: suiker maakt het je wel moeilijker om een calorietekort in stand te houden. Het zorgt voor enorme trek en het verzadigt amper. Dit betekent dat de kans op ‘overeten’ aanzienlijk groter is wanneer je regelmatig snelle suikers nuttigt. Zolang je het echter bij een eenmalige uitschieter houdt, hoef je je absoluut niet druk te maken.

Je wordt niet dik van iets kleins
Toch bang dat dat koekje je hele dieet verpest? Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Van zoiets kleins zul je heus niet plotseling aankomen. Zoals we al zeiden is een positieve energiebalans het enige dat ervoor zorgt dat je meer vet op gaat slaan. Je hebt echter flink wat extra calorieën nodig om ook echt merkbaar aan te komen! Een kilo lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 7.700 kilocalorieën. Als je met zo’n koekje 200 calorieën boven je dagelijkse inname zit, is dat in gewichtstoename vrijwel nihil. Het grootste nadeel van zo’n uitschieter is hoogstens dat je een dag niet afvalt, maar je komt er zeker niet enorm van aan. Sterker nog: je kunt zelfs afvallen met een ongezonde versnapering op zijn tijd!

Je lichaam rekent niet in dagen
En wat nou als je veel meer gegeten hebt dan alleen dat koekje? Stel, je was bij een all-you-can-eat buffet, en je hebt per ongeluk veel te veel gegeten. Dan nog zal het wel meevallen met de gevolgen op de weegschaal! Je moet bedenken dat jij misschien in periodes van 24 uur rekent, maar dat je lichaam dat niet doet. Calorieën worden over de loop van dagen verwerkt. Eén dag overeten kan vaak al grotendeels opgevangen worden door de dagen daarna weer wat beter op te letten. Wat aan extra calorieën overblijft, werk je met een paar dagen gezond eten en sporten zo weer weg. Het gaat uiteindelijk om de lange termijn!

Wat als de weegschaal toch stijgt?
Ondanks dat alles kan het gebeuren dat je ’s ochtends op de weegschaal gaat staan en opeens twee kilo zwaarder bent. Niet gek dat dat even paniek veroorzaakt. Dat is ten slotte niet wat je in gedachten hebt als je je eens een feestje laat gaan! Gelukkig gaat het daarbij nooit om twee kilo vet – je hebt immers geen 15.000 extra calorieën gegeten. Doorgaans komt dat nieuwe gewicht van vocht dat je vasthoudt. Eetbuien betekenen vaak dat je veel zout en koolhydraten binnenkrijgt, en die zorgen allebei voor meer vochtbehoud. Eet een paar dagen gezond, en je zult er waarschijnlijk ook net zo snel weer vanaf zijn.

meer-informatie

fitchef-banner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s