Maca, KnolGewas uit de Andes,Heerlijk Smoothie Recept,Maca met Rauwe Cacao en Banaan

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner


MACA

Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas dat op grote hoogte, tussen 3.000 en 4.500 meter boven zeeniveau, in de Peruaanse Andes groeit. Maca is de enige eetbare plant die op deze plaatsen overleeft, omdat het er ’s nachts erg koud wordt en de zon er overdag onverbiddelijk warm kan zijn.

De bodem waarop Maca groeit bevat een grote hoeveelheid mineralen. Maca is gerelateerd aan de familie van de koolsoorten. Ook zijn kleur lijkt op die van de aardappel. Van vorm lijkt hij op een grote radijs. Maca heeft een zoete smaak. In Peru wordt Maca op verschillende manieren verwerkt: rauw, gebakken of gedroogd. Peruvianen maken koekjes, taarten, chips en drankjes met Maca.
Hier in Europa kennen we Maca vooral gedroogd, verwerkt in capsules of gegelatiniseerd. Gedroogd kan de plant makkelijk zeven jaar bewaard worden.

Maca is een hoogwaardige voedingsbron die al duizenden jaren wordt gebruikt door de lokale bevolking (zie geschiedenis). Ook nu nog gebruiken Peruvianen Maca als voedingsmiddel. Maar ook ver buiten de grenzen van Peru is Maca ondertussen bekend geworden, zowel in Zuid- en Noord-Amerika als in Europa. Maca  is o.a. een bron van eiwitten,vitaminen,mineralen en aminozuren

GESCHIEDENIS

Maca wordt al 5.000 jaar gebruikt door de plaatselijke bevolking van de Peruviaanse hoogplateaus als hoogwaardige voedingsbron. Ook bij de Inca’s, een zeer goed georganiseerde en ontwikkelde Peruviaanse beschaving, stond Maca bekend om zijn ondersteunende invloed. Vóór de strijd zouden de Incakrijgers eerst Maca gegeten hebben als . Ook de boodschappers en de koeriers, die enorme afstanden moesten afleggen door het Incarijk,  kregen Maca van de Incakoning.

Door hun veroveringsdrang op het Zuid-Amerikaanse continent, kwamen ook de Spanjaarden met Maca in aanraking. De Spanjaarden kregen van de lokale bevolking de raad om hun paarden Maca te geven .  De conquistadores waren zo onder de indruk van Maca, dat ze daarna zelfs hun belastingen in kilo’s Maca lieten uitbetalen.

 Ook in het oude Spanje was  Maca een onderdeel van de maaltijd. Uiteindelijk geraakte Maca in Europa in de vergetelheid. Alleen in de Peruviaanse Andes bleef men Maca gebruiken.

De voedzame wortel was tot een paar jaar geleden enkel nog te koop op de lokale markten van de Andes. Maca werd herontdekt in de zestiger en tachtiger jaren van de twintigste eeuw door plantkundig onderzoek naar ‘ dit verloren gewassen van de Andes ‘. Vandaag groeit de populariteit van Maca zeer sterk. Steeds meer mensen ontdekken de voedingsrijke kwaliteiten van dit knolletje, die uitstekend is te verwerken in verschillende gerechten en smoothies.

Bronnen : Wikipedia, NaturalNews, Fonteine.com

Rauwe-Cacao-SmoothieRauwe Cacao Smoothie met Maca

Ingrediënten

 Begin met de amandelmelk/kokosmelk en het maca-poeder in de blender te mixen.Voeg vervolgens de stukjes banaan toe, het rauwe cacaopoeder, de lucuma en de theelepel honing/ahornsiroop. De gewenste dikte kun je eventueel aanpassen aan jou wens door meer of minder amandelmelk/kokosmelk toe te voegen.

button-meer-receptengezonde groene smoothies 125 recepten

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Gezonde Ebooks – Top 10 – Voeding + Bewegen

                               

                                                                                                                -Mentale-Dieet-Plan       

Het Mentale Coaching Video Programma

het mentale video caching programma dvds

 

202 Heerlijke Recepten voor een Platte Buik

202-lekkere-recepten-202-Heerlijke-Recepten-Voor-Een-Platte-Buik

40 SuperVoeding Recepten – Zonder Suiker, Gluten,Zuivel,Enummers ….

40SUPERVOEDINGRECEPTENEBOOK

KettleBell WorkOuts –  Kettlebell Trainen alle Spieren , waardoor je meer Vet gaat VerBranden

KETTLEBELL WORKOUTSkettlebell workout

Cursus 40 Dagen Zonder Suiker – Leer wat Suiker met je Doet + De VoorDelen van leven Zonder Suiker !

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s