YERBA MATÉ, is een thee getrokken uit de gedroogde bladeren en steeltjes van de boom Ilex paraguarensis


YERBA MATE

Ilex Paraguariensis

Yerba Maté is een thee getrokken uit de gedroogde bladeren en steeltjes van de boom Ilex paraguarensis. Een groene boom die behoort tot de hulstfamilie. Hij groeit in Argentinië, Chili, Peru ,Brazilië,en meest talrijk in Paraguay, waar hij ook wordt gecultiveerd.Yerba Mate staat bekend als aromatisch, stimulerend, bitter, laxerend, sterk, vochtafdrijvend, zuiverend, zweetopwekkend en koortsverminderend.Yerba Mate is rijk aan vitaminen en mineralen.

Yerba maté (letterlijk ‘maté kruid’) heeft zijn naam te danken aan de traditionele kop (ook ‘maté’ genaamd) waaruit het wordt gedronken. Deze kop was vroeger een gedroogde en versierde kalebas, maar tegenwoordig gemaakt van verschillenden materialen . In Zuid-Amerika wordt het nog steeds uit de speciale maté kop gedronken, waarbij men de drank opzuigt door een metalen of houten filter/rietje (bombilla genaamd).

Het drinken van maté thee is in Zuid-Amerika net zo gewoon als het gebruik van koffie en thee in de rest van de wereld. De inheemse Guarani zijn echter nooit afgeweken van het bereiden van de thee voor gezondheidbevorderende doeleinden.

Ze gebruiken het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven, de eetlust onder controle te houden en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid.

Om een maté infusie te bereiden, worden gedroogde en gekneusde bladeren van de Yerba maté in een kop gedaan, waaraan heet (ong. 70°C) water toegevoegd wordt. De drank wordt opgezogen door een metalen pijp genaamd bombilla, die onderaan een filter heeft zodat de bladeren niet bij de mond kunnen komen. Er zijn net zoveel verschillende bereidingswijzen als matédrinkers, maar hier is een veelgebruikte, traditionele methode:

Vul de kop met Yerba maté tot 3/4. Het is ook mogelijk om hem tot de helft te vullen, voor meer thee en een minder sterke smaak.

Giet er heet water bij totdat de kop bijna helemaal vol is. Maak je niet druk om de blaadjes die eventueel droog op het water blijven drijven. Ze zullen later volledig geabsorbeerd worden.

Laat het even rusten en wanneer het water is opgenomen door de blaadjes, giet je er opnieuw water bij.

Wanneer het water niet meer geabsorbeerd wordt doe je het mondstuk van de bombilla dicht en steek je hem in de drank.

Sommige mensen voegen er suiker en/of andere kruiden aan toe. Anderen vervangen het water door melk, speciaal voor kinderen. Je kunt blijven drinken en opnieuw water toevoegen totdat de vloeistof bijna geen smaak meer heeft. Dit herhaaldelijk extraheren lijkt de beste manier te zijn om al de werkende stoffen uit het kruid binnen te krijgen.

Yerba Mate een traditie van de Gauchos. De Gauchos zijn een Zuid-Amerikaans volk van boeren en cowboys, voornamelijk Argentijnen. Zij gingen elke avond na het werk lekker rond hun kampvuur (Fogon) zitten waar de Mate dan rond ging en er gezamenlijk Yerba Mate thee gedronken werd.

 

BRONNEN : Wikipedia,Theeliefhebbers.nl No Borders, Rain-Tree.com

Alka Greens
superfood bolcom banner gezonde levensstijl

Superfoods zijn al eeuwenoud. Van granen, bessen en zaden zijn de geweldige eigenschappen in de laatste jaren opnieuw ‘ontdekt’. Puur natuur en uiterst gezond. Welke superfoods zijn er, wat zijn de gezonde kenmerken en hoe gebruik je het in de keuken? Superfoods,Smoothie Recepten,SportVoeding,Fitness Artikelen,Alles voor een Gezonde LeefStijl kun je Online Bestellen, bij het Beste,Grootste en GoedKoopste Online WinkelCentrum : Bol.Com.

gratisverzending

Gratis Bezorgd vanaf €20,- en mocht u niet aan dit bedrag komen slechts €1,99 bezorgkosten.

bol.com snel op gewicht

Begin je dag niet alleen gezond, maar ook super lekker met een smoothie. Beetje inspiratie nodig? We hebben de beste boeken met de lekkerste recepten voor smoothies. Heerlijk toch?    AfvalRace plan van AanPak

Laat je handen maar wapperen en haal je voetjes van de vloer. Tijd om in beweging te komen met onze laatste fitnesstrends. Een beetje streng zijn voor jezelf en gewoon doen. 3-2-1, go!          Collages5Bekijk Alle HardLoop Trends

superfood bolcom banner gezonde levensstijl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s