PROPOLIS, plantaardig antibioticum,die de darmflora (de gunstige darmbacteriën ) niet aantast (i.t.t. reguliere antibiotica).

Biologisch 320x100

Gezondheid algemeen

B2B 468x60 3x euro 10 korting
Alka Greens

PROPOLIS


Propolis is de balsem die bijen verzamelen
Propolis blijkt bij diverse klachten, ziektes en aandoeningen een goede
werking te hebben. Bijenbalsem werkt als een natuurlijk antibioticum.Tevens is gebleken dat het de werking van medicinale Antibiotica versterkt. 

Bijenbalsem Propolis
Propolis plantaardig antibioticum. Propolis is te beschouwen als een natuurlijk, plantaardig antibioticum. Propolis is een soort balsem die
door bijen wordt verzameld van knoppen en bladeren van verschillende bomen en planten.

De bijen vormen dit om, c.q. mengen de  verzamelde balsem met bestanddelen van stuifmeel en voegen er verschillende soorten werkzame enzymen en fermenten aan toe.

Er is aangetoond dat er behalve drie soorten was (andere dan de was van raten) nog 18 stoffen in voorkomen, welke grotendeels uit antibiotica stoffen, anti-oxidanten en vluchtige oliën bestaan.

Het woord, propolis komt uit het Grieks. Pro betekent voor en Polis is stad. De bijen gebruiken propolis voor de gemeenschap (stad). Er is nog tweede uitleg voor het woord Propolis, het woord zou afgeleid zijn van het werkwoord ‘polire’ dat polijsten betekent. De bijen zouden de propolis gebruiken om de cellen glanzend maken, waarin de koningin uiteindelijk de eitjes gaat leggen.
Het woord propolis duidt de harsachtige en balsemachtige stoffen,verkregen door omzetting van harsen, zodat uiteindelijk de propolis uit de bijenkast kan worden geschrapen. De enzymen, die door de bijen wordt toegevoegd,zorgen voor chemische veranderingen waardoor, er een werkzame stof ontstaat.

De bijen gebruiken heel veel verschillende soorten grondstoffen voor propolis.
Er zijn verschillende soorten Propolis. Zo blijkt propolis uit bergachtige streken, waar veel verschillende aromatische planten voorkomen,betere therapeutische eigenschappen te hebben.

Sommigen beweren dat bijen in de buurt van bossen, en speciaal naaldbossen, meer propolis
blijken te verzamelen uit hars van de bomen dan bijen in het open veld.

Propolis bestanddelen. Hoewel men er nog steeds niet helemaal zeker van is, wordt in het algemeen aangenomen dat naast stuifmeel, het grootste deel van de propolis wordt verzameld van verschillende boomsoorten o.a. populier, berk, iep, els, beuk, paardekastanje, conifeer en
bepaalde naaldbomen. Verder wordt in mindere mate ook verzameld van talloze kruidachtige plantensoorten. Er is nog weinig bekend over het verzamelen van balsemsoorten. Maar vele soorten stoffen uit de harsachtige afscheidingen van bomen en planten worden in propolis teruggevonden, ook nadat de bijen het materiaal omgewerkt hebben tot de propolis die we kennen.

Totstandkoming Propolis Bijenbalsem
Om stukjes balsem van bv. populierenknoppen af te breken, gebruiken de bijen hun achterpoten en monddelen. Ze kauwen de stukjes, die bevochtigd worden met speeksel. Hierna worden er met de kaken klompjes van gekneed. De bijen brengen met behulp van hun pootjes de klompjes van de kaken via de tibia (dijbeen) naar de stuifmeelkorfjes. Terwijl de bij al nieuwe stukjes balsem aan het afknabbelen is, worden
ondertussen de klompjes balsem in de stuifmeelkorfjes afgeleverd (kruiselings pootjeswerk). De bijen manipuleren de propolis bijzonder handig. Hoewel het materiaal nogal kleverig is, kunnen ze het gemakkelijk bewerken en overbrengen. Het is mogelijk dat tijdens het verzamelen en kauwen van balsem uit klieren nieuwe stoffen aan het speeksel worden toegevoegd om de bewerking mogelijk te maken, maar
mogelijk ook om de kwaliteit te verbeteren. Waarschijnlijk is deze bewerking het overgangsstadium van balsem naar propolis. Als de balsem nog zacht is, trekken de bijen er draden van. Bij een knop met balsem aangekomen, zoekt de bij eerst het beste (geurigste) plekje op en pakt dan de balsem tussen de kaken en trekt/breekt er een draad af. Daarna neemt de bij de balsem over met de middelste poten, maakt er
een klompje van en brengt het dan in een stuifmeelkorfje van de achterste poten.

Deze werkzaamheden worden net zo lang herhaald totdat de hoeveelheid propolis aan de achterpoten voldoende is. Het verzamelen van voldoende propolis kan lang duren. Als de bij voldoende propolis heeft, moet ze de lading aan het bijenvolk afleveren. Daar wordt meestal geen haast mee gemaakt. Vaak moet de bij uren (en er is zelfs een keer vastgesteld twee dagen) wachten tot het vrachtje wordt afgenomen.
Ze kan dit werk namelijk niet alleen verrichten, omdat de substantie blijkbaar te taai en te kleverig is geworden. De bijen die de propolis afnemen, gebruiken het onmiddellijk om er celwanden midden in het nest mee te poetsen of om de propolis als voorraad op te slaan. De bijen  die propolis van de haalbijen afnemen, trekken deze er met de kaken af op dezelfde manier als propolis van de knoppen wordt gehaald, zoals
hierboven beschreven is.

Propolis is de harsachtige kitstof, ook wel bijenkorfcement genoemd, die het bijenvolk of de bijenstaat beschermt tegen infecties.

Infecties hebben een vernietigende uitwerking op een bijenvolk. Propolis voorkomt het binnendringen van ziekten in de bijenkast. Propolis wordt door de bijen zelf voor verschillende doeleinden gebruikt, o.a. om:

· voor een klein deel in de wasraten te verwerken
· het gehele bijennest mee te omhullen, naden te dichten en om er vreemde voorwerpen,

die kunnen bederven (bijvoorbeeld dood ongedierte) mee te omhullen
· de cellen waar de eitjes in gelegd zullen worden grondig op te poetsen, waardoor de larven tegen ziektes beschermd worden zodra ze uitkomen.

Propolis is te beschouwen als een plantaardig antibioticum en heeft als voordeel dat het niet schadelijk is, geen bijverschijnselen geeft en de darmflora -de gunstige darmbacteriën- niet aantast (i.t.t. reguliere antibiotica).
Propolis heeft echter niet de kracht van de reguliere antibiotica, zodat bij ernstige problemen toch de reguliere vorm gebruikt dient te worden.
Propolis heeft dankzij de talrijke bestanddelen een zeer eigen balsemende geur en bevat talrijke vitamines (A, B, C, E) en sporenelementen.

Propolis Eigenschappen

· activering van het afweersysteem
· stimuleert het immuunsysteem
· remt bacterie groei
· is schimmelwerend
· is ontstekingsremmend
· heeft een anti virale werking
· ziekteverwekkers worden niet resistent voor Propolis (is bij reguliere antibiotica wel het geval)

Propolis verhoogt de natuurlijke weerstand van het lichaam, is antioxiderend en immunostimulerend. 

Bronnen : Samenvatting Wikipedia, Bitsandbees , Fonteine.com

 

Superfoods, supplementen en natuurvoeding

Voor Altijd Jong !
Praktische Tips,Advies en Coaching voor meer Energie,Een Mooiere Huid en een Slanker Lichaam

 3DVD-SET “VOOR ALTIJD JONG” 

VoorAltijdJong_DVD_disc

bol.com snel op gewicht

het 7x7 receptenboek begin direct met afvallen

Van Avocado Olie tot Z BolCom 

Gratis verzending bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s