ADAPTOGEN , anti-stressmiddelen of tonica – helpen het lichaam op een natuurlijke manier om te gaan met stress

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

Adaptogenen

– anti-stressmiddelen of tonica – helpen het lichaam op een natuurlijke manier om te gaan met stress.
Tonica kunnen overal ter wereld worden aangetroffen; bekende adaptogene planten zijn Zingiber officinale of gember, Turnera aphrosidisiaca of damiaanblad, Artemisia absinthium of absint, Ilex paraguariensis of maté, Eleuterococcus senticosus, Schizandra sinensis, Withania somnifera of Ashwaghanda, Panax ginseng en Maca of Lepidium meyeiini de Peruviaanse ginseng, Pfaffia paniculata of suma ook Braziliaanse ginseng genoemd. Adaptogenen verlagen de stressgevoeligheid zonder sederend te werken en scherpen de geest.
De term ‘adaptogeen’ werd vijftig jaar geleden voor het eerst gebruikt door de Russische onderzoeker Lazarev om te beschrijven dat adaptogenen het lichaam leren om te gaan met stress. Adaptogenen stimuleren de hormoonproductie, hebben een natuurlijk anabool effect en verhogen het libido. Ze hebben sterke antioxidatieve eigenschappen en versterken de immuniteit. Sommige adaptogene planten hebben een antitumorale werking.
Uit klinisch onderzoek blijkt dat de meeste adaptogenen hexakinase activeren, het enzym dat glucose insluit in de cel en de cellen stimuleert glucose-6-fosfaat te produceren. Adaptogenen hebben een gunstige invloed op de biosynthese van eiwitten en nucleïnezuren. Ze helpen de overproductie van catecholamines in te dijken in stresssituaties. Zoals de meeste natuurlijke stoffen zijn het modulatoren, in tegenstelling tot synthetische stoffen die full-agonisten of blokkers zijn (bètablokkers, antihistaminica, calciumblokkers, ACE-inhibitoren).
En precies omdat adaptogenen het lichaam helpen om te gaan met stress, zijn ze populair bij sportmannen / -vrouwen. Bovendien hebben ze ook geen negatieve bijwerkingen, wat niet kan gezegd van anabolica.
Het wordt alsmaar duidelijker dat hun werking gebaseerd is op het ‘moduleren’ en ‘stimuleren’ van de as hypothalamus-hypofyse-bijnier, een systeem dat ontregeld raakt naarmate men ouder wordt. Daarbij komen dan de bijnieren onder druk te staan waardoor die niet langer naar behoren kunnen functioneren. En zoals we weten, staan de bijnieren in voor de productie van corticosteroïden zoals DHEA, testosteron, oestradiol, oestriol en oestrone.
Lepidium meyenii of Maca

Maca is een vorstbestendige, overblijvende plant die op hoogtes tot 4.400 m wordt aangetroffen in het Andesgebergte. Het is een plant die behoort tot de familie van de Brassicacae – of vroeger tot de Cruciferae.
Maca wordt dagelijks geconsumeerd door de Peruaanse bevolking. De plant werd ongeveer tweeduizend jaar geleden gedomesticeerd door de Inca’s en primitieve cultivars werden teruggevonden op archeologische sites die dateren van 1600 voor onze tijdrekening. Lepidium meyenii, en dan meer bepaald de wortel, wordt zowel aangewend voor nutritionele als medicinale doeleinden. De plant staat bekend voor zijn vitaliserende eigenschappen wat meteen een verklaring is voor zijn andere benaming: Peruaanse ginseng.

Het is opmerkelijk dat planten secondaire stoffen produceren om zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld bepaalde weersomstandigheden (cf. Maca). Het is bijvoorbeeld al even goed bekend dat planten die met hun wortels in het water staan, salicylzuur produceren om de bacteriën te doden. Welnu, die secondaire plantenstoffen hebben in het menselijk lichaam een gelijkaardige werking.

De Maca-wortel wordt zowel vers als gedroogd geconsumeerd. De verse wortels worden beschouwd als een echte lekkernij en kunnen worden gebakken in as (cf. zoete aardappelen). De gedroogde Maca-wortels kunnen tot zeven jaar worden bewaard en zijn rijk aan suikers, proteïnes, zetmeel en essentiële voedingsstoffen zoals jood en ijzer. De gedroogde wortels worden gekookt in water of melk om er pap van te maken. Er wordt ook een populaire, zoete, aromatische en gefermenteerde drank uit gemaakt, Maca chicha genaamd. De voedingswaarde van gedroogde Maca is groot en komt in de buurt van die van bepaalde granen zoals maïs, rijst en tarwe. Gedroogde Maca bevat ongeveer 60-75% koolhydraten, 10-14% proteïnes, 8.5% vezels en 2.2% vetten. Polypeptiden en aminozuren (waaronder aanzienlijke hoeveelheden arginine, serine, histidine, asparaginezuur, glutaminezuur, glycine, valine, fenylalanine, tyrosine en threonine) maken het leeuwendeel van de proteïnes uit. 100 g gedroogde wortels zijn ook goed voor 250 mg calcium, 2 g kalium en 15 mg ijzer en een belangrijke hoeveelheid vetzuren. Maca bevat sterolen (ongeveer 0.05% tot 0.1%) en andere vitamines en mineralen. Daarenboven bevat Maca alcaloïden, tannines en saponines.
Maca wordt ingezet om vermoeidheid te bestrijden, als afrodisiacum, om de immuniteit te verhogen, als tonicum en door de hoge voedingswaarde. Andere indicaties zouden hormonale onevenwichten zijn. Maca wordt in het Andesgebergte bovendien al eeuwenlang gebruikt om de vruchtbaarheid te stimuleren bij mens en dier. Dankzij het hoge gehalte aan sterolen wordt Maca ook ingenomen door bodybuilders als een alternatief voor anabole steroïden.
Het wordt steeds duidelijker dat die vitaliserende eigenschappen kunnen worden toegeschreven aan het vermogen van Maca om de bijnieren te stimuleren. En zoals we weten, zorgen de bijnieren voor een optimale afgifte van de geschlachtshormonen. Dit is belangrijk omdat aanhoudende stress leidt tot uitputting van de bijnieren en omdat de ovaria in de menopauze stoppen oestrogenen te produceren. Om die reden kan Maca worden beschouwd als een modulator van het hormonale stelsel. In tegenstelling tot HRT, Hormone Replacement Therapy, stimuleert Maca de hormonale productie in het lichaam, eerder dan ze te vervangen.

Maca is ook interessant om osteoporose te bestrijden door de hoge hoeveelheid opneembaar calcium en silicium. De plant wordt i.p.v. DHEA ook gebruikt om voortijdige veroudering tegen te gaan.
Uit studies met Maca blijkt ook de ‘non-toxicity’ (A. Marcelo).
Eleutherococcus senticosus of Siberian ginseng

Eleutherococcus senticosus is een andere bekende adaptogeen die wordt aangetroffen in Oost-Azië (China / Japan / Siberië). Het is een plant die eleutherosiden bevat. Eleutherosiden zijn biochemische stoffen die in de wortel(-schors) zitten en die bekend staan voor hun adaptogene eigenschappen. Eleutherosiden stimuleren de bijnieren, dienen ter preventie van hypertrofie en helpen een overmatige productie van corticosteroïden ten gevolge van stress af te remmen. Eleutherococcus gaat de uitputting van de bijnieren tegen en zorgt voor een spaarzamere afgifte van de hormonen door de bijnieren.

Het gebruik van Siberische ginseng wordt echter afgeraden bij hoge bloeddruk.

Panax ginseng

“Panax” is afgeleid van het Griekse pan (alles) en akos (genezen), d.w.z. “geneest alles”. Dit alleen al vertelt ons iets over het vermogen van deze plant. Het kruid dat zich panacee mag noemen, bestaat niet, maar van alle planten heeft ginseng het meeste recht op een dergelijke benaming. Ginseng is een tonicum, of een adaptogeen dat de algemene gezondheidstoestand ten goede komt en het evenwicht herstelt waardoor het lichaam in staat is, zichzelf te genezen. Zoals Eleutherococcus behoort Panax tot de familie van de Araliaceae; het is een traag groeiende overblijvende plant die voorkomt in de bergen ten noordoosten van China, Korea en in het oosten van Rusland.

In tegenstelling tot Siberische ginseng en Maca kan Panax hartkloppingen veroorzaken.

BRONNEN: Wikipedia , Ortho.nl

De Weegschaal GezondheidsWinkel
MEER DAN 500 SOORTEN THEE
Alka Greens

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s