CranBerry,VeenBes,Smoothie Recept

superfood-kook-pakket


superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

CRANBERRY

Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. Cranberry-compote wordt in Nederland vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Rond 1840 schijnt er een vat met cranberries op Terschelling aangespoeld te zijn, waardoor de bes hier in de vochtige duinvallei groeit. Sinds eeuwen wordt de veenbessen beschreven en geprezen.

In 1885 bezocht de kweker G.J.Borgesius uit Musselkanaal Terschelling, en kreeg van de gemeente Terschelling toestemming plantmateriaal naar zijn woonplaats mee te nemen. Van dit plantmateriaal begon hij in Bovensmilde in Drenthe een veenbeskweek die tot 1935 in stand werd gehouden. Nadien verdween de kweek hier snel. Op Terschelling was aanvankelijk sprake van pluk van in het wild voorkomende bessen. Tussen 1886 en 1900 werd de pluk door de heren Wichers, (onderwijzer op Terschelling) en Mulder (gepensioneerd technicus en inwoner van Terschelling) bevorderd. De groeiplaatsen in de duinen van Terschelling waren toen nog in eigendom van de gemeente Terschelling. De bessen werden na de pluk opgekocht en geëxporteerd naar Engeland. Na 1909 kwamen de duinen van Terschelling in beheer bij Staatsbosbeheer en werd de pluk verpacht aan enkele veenbesbedrijven. De veenbesvegetaties hadden echter te lijden onder verdroging als gevolg van de aanleg van ontwateringssloten door Staatsbosbeheer. Tussen 1917 en 1920 kreeg pachter C.Bloem de kans enkele duinvalleien, het Studentenplak en het Waterplak te ontginnen en aan te planten met veenbesstekken. Ook een goed waterbeheer werd hier mogelijk gemaakt. Veenbesvelden werden soms bezand met een dun laagje duinzand om de wortelvorming van de planten te verbeteren. Na de Tweede Wereldoorlog verruigden de veenbesvelden door overwoekering met andere planten. Momenteel heeft Terschelling nog steeds bijna 50 hectare veenbesvegetaties. De jaarlijkse oogst kan variëren van enkele honderden kilo’s in zeer slechte jaren (bij nachtvorstschade) tot meer dan 200 ton in zeer goede jaren. Van de grote veenbes worden talloze producten gemaakt die op Terschelling vooral door toeristen worden gekocht. 

De cranberry is o.a een bron van Vitaminen, waaronder een hoog gehalte Vitamine C  en een breed palet aan mineralen , zoals: kalium ,natrium,calcium ,fosfor,magnesium ,jodium,zwavel ,chloride ,ijzer,koper …..

Taxonomie

Vroeger werd deze soort wel ingedeeld in het geslacht veenbes (Oxycoccus).

De cranberry heet in het Nederlands ook wel:
Lepeltjesheide
Grote veenbes (of gewoon veenbes)
Amerikaanse veenbes
Moerasbes
Kraanbes

Cranberries/Veenbessen zijn heerlijk in verschillende gerechten,sappen en smoothies

Bron: Wikipedia

 

4 Berry Smoothy

 CRANBERRY – SMOOTHIE

Ingrediënten

1 1/2 Kop CranBerries / VeenBessen                                         

1 1/2 kop SinaasappelPartjes

1/2 kop  Frambozen/Bramen

2 kopjes Appelsap

Bereiding

Begin met het appelsap en de CranBerries, SinaasappelPartjes en Frambozen/Bramen toe. De uiteindelijke gewenste dikte kun je zelf bepalen door meer of minder appelsap toe te voegen.Appelsap in plaats van water omdat je met water de intensiteit en houdbaarheid van de Smoothie vermindert.Je kunt ook gaan voor perensap om het geheel wat zoeter te laten smaken

 

Smoothies maken is niet moeilijk, maar met volgende tips, wordt het nog gemakkelijker. 

Gebruik bevroren fruit 

Het staat niet vermeld op alle recepten, maar als je op voorhand je fruit ingevroren hebt, zal je smoothie dikker en kouder blijven aanvoelen. Grote stukken fruit  kan je beter in stukken snijden voor je ze in de vriezer plaatst, zo kan je ze gemakkelijker bewerken achteraf. Als het fruit bevroren is kan je het allemaal samen in een vrieszak steken. 

Om je smoothie zo gezond mogelijk te houden 

Er zijn veel mogelijkheden om het vetgehalte van je smoothie binnen de perken te houden. Zo kan je bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk of kokosmelk gebruiken ipv gewone melk en je kan chiazaadjes, boekweit, gekookte quinoa …. etc aan toevoegen

Verzorg je blender 

- Begin eerst met de vloeistoffen in de blender zodat hij niet blokkeert als je grote stukken fruit mixt. 

- Reinig hem na elk gebruik. 

- Voeg je ingrediënten stuk voor stuk toe, maak gebruik van je blender na elke toevoeging.

75 fruit smoothies 

 

 

 

 gezonde groene smoothie receptenbutton-meer-recepten

superfood-kook-pakket


Gezonde Ebooks – Top 10 – Voeding + Bewegen

GEZONDE EBOOKS TOP10 -

gezonde groene smoothie receptenMEER INFORMATIE

paleo-revolutieMEER INFORMATIE

gezonde_gewoontes_cover_300gezonde gewoontes newMEER INFORMATIE

40 SUPERVOEDING RECEPTENMEER INFORMATIE

fitness geheimen compleetMEER INFORMATIE

202-Heerlijke-Recepten-Voor-Een-Platte-Buik-MEER INFORMATIE

VETKILLER 320 - 360 WORKOUTMEER INFORMATIE

paleo-toetjes-boekMEER INFORMATIE

vitadis slanker leven planMEER INFORMATIE

 

 

superfood-kook-pakket


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s